zadanie
Paweł: ile wyrazow c.arytm. w ktorym a1=−20 r=4 daje w sumie 780?
20 maj 20:44
20 maj 20:45
Janek191:
a
1 = − 20
r = 4
S
n = 780
−−−−−−−−−−
więc
a
n = a
1 + ( n −1)*r = − 20 + ( n −1)*4 = − 20 + 4n − 4 = 4n − 24
oraz
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 0,5*( − 20 + 4n − 24)*n = (2n − 22)*n = 2n
2 − 22 n = 780 / : 2
n
2 − 11 n − 390 = 0 i n ∊ N
+
Δ = 121 − 4*1*( −390) = 121 + 1560 = 1681
√Δ = 41
Trzeba dodać 26 wyrazów tego ciągu.
============================
21 maj 06:39
Hajtowy: Janek191 nie rozwiązuj każdego zadania bo Ci ludzie niczego się nigdy nie nauczą... Na
maturze gotowców nie dostaną i będzie płacz, że mają mniej niż 30% z matury z matmy i trzeba
powtarzać.
jakubs dał dobry link z którego ten człowiek powinien skorzystać i rozwiązać samemu
zadanie. Jak się "zatnie" to się mu pomoże.
Taka jest moja opinia
21 maj 10:21
Saizou :
Hajtowy ale nie każdy ma czas żeby tłumaczyć, a tak jak ma ktoś rozwiązanie to się może
dopytać czemu tak
21 maj 10:35
5-latek: Janek jest nauczycielem wiec wie co robi .
Tu ewidentnie chcial gotowca bo nawet nie probowal zaczac i sie nie odezwal . Pewnie przepisal
i jest szcesliwy ze ma rozwiazane zadanie .
Hajtowy ma racje .
21 maj 11:58
wyszkolę Cię w jeden księżyc :
Nie miał racji ! Jeśli nie chciał wskazówki to chciał gotowca i go dostał ! Ludzie a co was
inne gady interesują ? Sami sobie robią krzywdę i tyle..
21 maj 12:02
zawodus: Tylko gdyby nauczyciele sprawdzali tę wiedzę to byłoby ok. Nikt by nie chciał gotowców
21 maj 12:07
wyszkolę Cię w jeden księżyc :
A to już inna kwestia

Kto chcę ten się nauczy
21 maj 12:08
5-latek: Witaj
21 maj 12:10
zawodus: 5−latek witam

ostatnio forum zamarło

Ja też się rzadko pokazuje, bo nauka
21 maj 12:28
5-latek: To studiujesz czy sie doszkalasz? ?))))
21 maj 12:29
5-latek: Teraz na forum chyba bedzie wiecej studentow bo matura sie skonczyla i wiele osob ma juz dosc
matematyki
21 maj 12:30
Marcin: Oj tam zaraz dość matematyki

Ja mam jeszcze matury i egzaminy zawodowe
21 maj 12:32
Piotr 10: To normalne, w końcu są wakacje a przyszłoroczni maturzyści obudzą się w sierpniu
21 maj 12:35
5-latek: Ja sobie teraz przypomnialem ze na egzanim zawodowy robilismy z kolega (niestety juz go nie ma
schemat swietlny ladowaczy chwytakowych . Zaroweczki (takie jak do lampek ( sciagalismy z
Rzeszowa do Grodkowa
21 maj 12:36
Marcin: W sierpniu?

Ja myślałem że w maju
21 maj 12:37
Marcin: Kiedyś to się oddawało jakąś pracę do szkoły na egzamin zawodowy. Przynajmniej tak nam mówił
nauczyciel
21 maj 12:38
5-latek: Marcin Miales na mysli maj roku 2015?
21 maj 12:38
5-latek: Twoj nauczyciel ma racje . Oprocz tego schematu (byly to dwieki skrzynki nalezalo zrobic opis
na papierze kredowym (maszynopis i oprawiony . A ile trzeba bylo sie naszukac czesci do tego
(nie to co teraz
21 maj 12:41
Marcin: Ale z drugiej strony, to taką pracę można było kupić, prawda?
21 maj 12:43
5-latek: Pewnie tak. jak wszystko . Ale wiesz jak to byla przyjemnosc robic ? . Koledzy robili plugi , i
inne maszyny rolnicze w skali
21 maj 12:47
Marcin: W mojej (byłej już

) szkole, wisiało dużo takich prac na ścianach. W sumie wykonanie
takiej pracy byłoby na pewno ciekawsze niż obecne egzaminy praktycznie..
Jestem tylko ciekawy, jakie prace mieliby wykonywać informatycy
21 maj 12:50
5-latek: Marcin ale oprocz tego byl rowniez z tego egzanim (nien tylko oddanie pracy . Wiem ze
zaliczylem na ocene dobra .
Co do informatykow to nie wiem
21 maj 12:53
Marcin: Był jeszcze dodatkowo egzamin praktyczny? Teoretyczny też?
21 maj 12:54
5-latek: Tak

Oczywiscie
21 maj 12:59
Marcin: A to nie, to ja bym podziękował za dodatkową pracę
21 maj 13:00
5-latek:
21 maj 13:02