| √3 | π | π | ||||
a) tgx + tg3x+ tg5x +...= | dla x ∊(− | , | ) | |||
| 3 | 2 | 2 |
| √3 | ||
s= | ![]() | |
| 3 |
| −π | π | |||
a1=tgx, q=tg2x , aby szereg był zbiezny |q|<1⇔|tgx|<1⇔x∊( | , | ) | ||
| 4 | 4 |
| tgx | ||
S= | ||
| 1−tg2x |
| tgx | √3 | ||
= | |||
| 1−tg2x | 3 |
| tgx | √3 | ||
= | mamy: | ||
| 1−tg2x | 2 |
| −2+4 | 2 | −2−4 | −6 | |||||
t= | = | lub t= | = | |||||
| 2√3 | 2√3 | 2√3 | 2√3 |
| √3 | ||
t= | lub t=−√3<−1 nie odpowiada założeniom | |
| 3 |
| √3 | ||
tgx= | ||
| 3 |
| π | ||
x= | ||
| 6 |
tak , tam miało być tak , jak napisałaś. Po prostu popełniłam
błąd przy przepisywaniu