zapisz bez używania znaku pierwiastka.
karol: zapisz bez używania znaku pierwiastka.
√2√8 ( ten pierwiastek z 8 jest od razu pod pierw.z 2) mam nadzieję,że ktoś zrozumie ; )
4√23 ( do potęgi 3 tu jest.
20 maj 16:18
karol: i ten pierwszy mam rozpisany tak :
=√2*(23)1/2=√2*23/2= i koniec co dalej ?
20 maj 16:20
jakubs: √2√8=√2*232=√252=252*12=254
20 maj 16:24
karol: a skąd to 2 do 5/2 ?
20 maj 16:25
jakubs: 22*232=22+32=272
20 maj 16:26
20 maj 16:27
karol: aa okej czaję.
a jak zabrać się do 2 przykładu ?
20 maj 16:31
jakubs: Zobacz mój post z 16:26
4 zamieniasz na 22
a pierwiastka pozbywasz się, doprowadzając do 2(32)
20 maj 16:35
karol: okej bardzo dziękuję
20 maj 16:39