proszę o łopatologiczne wytłumaczenie krok po kroku jak to rozwiązać
borsuczy ogon: a) podaj dziedzinę wyrażenia.
b) podaj dziedzinę wyrażenia. Oblicz jego watrości dla x=1 oraz x=−1.
z góry dziękuję za pomoc
20 maj 16:06
20 maj 16:07
Hugo: Good question my lord.
20 maj 16:10
borsuczy ogon: nadal nie umiem wykorzystać tej wiedzy do tych przykładów
20 maj 16:10
jakubs: Możemy dzielić przez zero ?
20 maj 16:11
jakubs: Cześć
Hugo
20 maj 16:12
borsuczy ogon: niet.
20 maj 16:13
jakubs: Dlatego więc musisz ustalić dla jakich x ta funkcja może istnieć. Jeżeli nie możemy dzielić
przez zero to oznacza, że mianownik nie może być zerem.
Sprawdzamy:
4x≠0 |:4
x≠0
Tak więc dziedziną tego wyrażenia będą wszystkie liczby rzeczywiste bez zera. W skrócie D=R−{0}
Zrozumiałeś o co chodzi ?
20 maj 16:16
borsuczy ogon: ok, rozumiem. a jak to drugie?
20 maj 16:20
jakubs: Jak rozumiesz to najpierw ustal dziedzinę w drugim. Czyli dla jakich x mianownik nie może być
zerem.
20 maj 16:25
Hugo: no cześ

Borsuczy ogon, drugie tak samo

też sie nie dzieli przez zero
20 maj 16:26
Hugo: ... raz jak jeszcze nie ogarniałem prawdopodobieństwa,wariacji itp. i bylo zadanie na spr to
napisałem z twierdzenie BRUTAL FORCE

... wyszło mi ale babka byla zbyt tępa na taką
elementarną wiedzę! i dała 0

... Kobiety....
20 maj 16:29
jakubs: Dlatego wolę matematykę i fizykę, je przynajmniej da się zrozumieć
20 maj 16:30
borsuczy ogon: D=R−{0} ?
20 maj 16:32
jakubs: Dobrze
| | x+1 | |
oznaczmy sobie nasze wyrażenie f(x)= |
| |
| | x | |
Oblicz jego wartości dla x=1 oraz x=−1. Podstawiamy liczby za x.
| | 1+1 | | 2 | |
tak więc f(1)= |
| = |
| =2 |
| | 1 | | 1 | |
Spróbuj sam dla −1
20 maj 16:33
borsuczy ogon: kobieta przytuli, a matematyka nie
20 maj 16:44
jakubs: Ile jest −1+1 ?
A z Tym to oczywiście żart
20 maj 16:45
borsuczy ogon: przeklawiaturzyło się. oczywiście null 0 :'(
20 maj 16:50
jakubs: Elegancko
20 maj 16:51
borsuczy ogon: danke
20 maj 16:53
borsuczy ogon: uwaga zmagam się z umysłowym upośledzeniem. a jak rozwiązać:
20 maj 17:01
jakubs: Chodzi o dziedzinę ?
20 maj 17:04
borsuczy ogon: Tak
20 maj 22:24