20 maj 08:54
Piotr 10: A moze ze zdarzenia przeciwnego to zrobić

Może lepiej będzie
20 maj 09:06
J:
Myślałem o tym i jest to też pomysł...., ale czy lepszy ? ..

pozdrawiam ..

A ) Dwa nie większe niż zero:
m ≠ 0
Δ ≥ 0
x
1 + x
2 ≤ 0
x
1x
2 ≥ 0
B) Brak ( Δ < 0)
20 maj 09:16
Piotr 10: Ja zaraz zobaczę, tylko wpierw ''ogarnę się''
20 maj 09:23
J:
Chyba jednak to "nie robi" ... przcież w ten sposób rozwiązujemy inne zadanie (przeciwne)
..."ma co najmniej jeden pierwiastek niedodatni"
20 maj 09:58
ZKS:
Według mnie najlepiej jest zrobić kiedy to równanie ma niedodatnie pierwiastki.
Sprawdzam dla m = 0
−2x + 2 = 0 ⇒ x = 2
sprzeczność
dla m ≠ 0
Δ = (4m − 2)
2 − 4m(2 − m) = 16m
2 − 16m + 4 − 8m + 4m
2 = 20m
2 − 24m + 4
20m
2 − 24m + 4 ≥ 0
5m
2 − 6m + 1 ≥ 0
| | 1 | |
(m − 1)(5m − 1) ≥ 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; |
| ] ∪ [1 ; ∞) |
| | 5 | |
x
1 + x
2 ≤ 0
| 4m − 2 | | 1 | |
| ≥ 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; 0) ∪ [ |
| ; ∞) |
| m | | 2 | |
x
1x
2 ≥ 0
| | 1 | | 1 | |
m ∊ (−∞ ; 0) ∪ [ |
| ; ∞) ∩ m ∊ (0 ; 2] ⇒ m ∊ [ |
| ; 2] |
| | 2 | | 2 | |
Teraz aby otrzymać co najmniej jeden pierwiastek dodatni wystarczy od warunku
Δ odjąć warunek na niedodatnie pierwiastki i dodać warunek m = 0.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
m ∊ (−∞ ; |
| ] ∪ [1 ; ∞) \ m ∊ [ |
| ; 2] ∪ m = 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; |
| ] ∪ (2 ; ∞) ∪ {0}. |
| | 5 | | 2 | | 5 | |
20 maj 11:21
J:
Witam "ZKS"

. Dziękuję za komentarz ... jednak drugi sposób działa.Pozostaje tylko pytanie,
który sposób prostszy,a może obydwa jednakowo pracochłonne .Mimo wszystko obstaję przy
metodzie "wprost"..pozdrawiam

PS. Moja propozycja B: Δ <0 ( w wariancie odwrotnym ) była zbędna.
20 maj 11:50
ZKS:
Witam
J.

Uważam że ta metoda jednak będzie najszybsza ponieważ nie musimy rozpatrywać już żadnych
warunków. Wystarczy rozwiązać ten jeden warunek na niedodatnie pierwiastki a następnie
od warunku Δ go odjąć i to będzie nasze całe rozwiązanie.

Pozdrawiam.
20 maj 12:30
J: Podsumujmy: .... jak kto woli, byleby doszedł do prawidłowego wyniku...
20 maj 12:37
ZKS:
Dokładnie o to chodzi każdy sobie wybierze dla siebie najlepszy sposób ale najważniejsze jest
to aby otrzymał prawidłowy wynik.
20 maj 12:39
J:
No i jeszcze kwestia oceniającego ... Myślę, że uczeń, który zrobiłby to drugą metodą,
zasłużyłby na 6+,pierwszą metodą na 6 ...
20 maj 12:53