funkcja wymierna
aaaaaaa: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla ktoeych równie mx2 + (4m−2)x +2 − m = 0 ma co
najmniej jeden pierwiatek dodatni .
19 maj 16:18
razor: 1) m > 0, Δ ≥ 0, f(0) > 0, xw > 0
2) m < 0, Δ ≥ 0, f(0) < 0, xw > 0
3) m = 0 − sprawdź co się wtedy dzieje
19 maj 18:04
J:
Chyba nie tak ?
Warunki: 1) i 2) gwarantują 2 pierwiastki dodatnie , a w treści jest "co najmniej jeden",czyli
mogą być dwa , ale przeciwnych znaków.
Moja propozycja:
A) m = 0 , −2x + 2 = 0 ⇔ x = 1 ( OK )
B) m ≠ 0
| | −b | |
a) Δ = 0 i |
| > 0 ( jeden dodatni) |
| | 2a | |
b) Δ > 0 i x
1*x
2 < 0 ( dwa przeciwnych znaków )
c) Δ > 0 i x
1 + x
2 > 0 i x
1*x
2 > 0 ( obydwa dodatnie)
20 maj 08:30