Geometria analityczna
Marcin: wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach a=(−5 −3) i B =(4,7)
Pomocy
19 maj 21:52
Martiminiano: Mam nadzieję, że się nie mylę: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
Następnie wyznacz środek odcinka.
Skorzystaj z tego, że proste są prostopadłe gdy a
1 * a
2=−1
I napisz równanie prostej przechodzącej przez środek.
19 maj 21:57
Nieuchwytny: Oblicz równanie prostej, znajdź środek, i przez środek poprowadź prostopadłą.
19 maj 21:57
ICSP: a może by tak coś od siebie ?
19 maj 21:58
Mila:
Symetralna odcinka jest zbiorem wszystkich punktów jednakowo odległych od końców tego odcinka.
P(x,y) − dowolny punkt symetralne AB
√(x+5)2+(y+3)2=
√(x−4)2+(y−7)2 /
2
(x+5)
2+(y+3)
2=(x−4)
2+(y−7)
2
x
2+10x+25+y
2+6y+9=x
2−8x+16+y
2−14y+49 po redukcji
10x+6y+34=−8x−14y+65
6y+14y=−8x−10x+65−34
20y=−18x+31
19 maj 22:03
Eta:

2 sposób :
| | −5+4 | | −3+7 | | 1 | |
S( |
| , |
| ) ⇒S (− |
| ,2) −−− środek odcinka AB |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 7+3 | | 10 | |
wsp. kierunkowy prostej AB : aAB= |
| = |
| |
| | 4+5 | | 9 | |
| | 1 | |
to sym,. AB : y= − |
| (x−xS)+yS |
| | aAB | |
| | 9 | | 1 | | 9 | | 31 | |
y=− |
| (x+ |
| )+2 ⇒ y= − |
| x+ |
| |
| | 10 | | 2 | | 10 | | 10 | |
19 maj 22:14
Marcin: równanie prostej wyszło mi y=10/9x+23/9, a S=(−1/2,2), co dalej?
19 maj 22:22
Marcin: okej, dzięki, wyprzedziliście moje pytanie, prawie sam zrobiłem, jee ^^
19 maj 22:22
Marcin: Pe es, sposób Mily znacznie prostszy
19 maj 22:27
Eta:
Eeeetam "prostszy"
19 maj 22:31