Wyznaczanie zbioru funkcji trygonometrycznej
Natt: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć proszę jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji trygonometrycznej?
Czytałam już zadaia na forach, ale wciąż nie łapię

Może być np na przykładzie:
| | π | | π | |
y = sin (x− |
| ) + sin (x+ |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
19 maj 21:39
Wazyl: Może w taki sposób:
ZW sinusa = <−1;1>
| | √3 | | √3 | |
ZW f(x) = <− |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 21:49
Natt: Nie mam pojęcia co się właśnie wydarzyło. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć krok po kroku skąd nagle
takie równanie?
19 maj 21:54
19 maj 21:55
Natt: No dobrze, ale który właśnie zastosowałeś? Potrzebuję poznać Twój proces myślenia by zrozumieć
jak rozwalać tego typu zadanka
19 maj 21:57
Wazyl: ja zastosowałem na sumę sinusów. sinx+siny=...
Takie zadanka rozwala się przechodząc najczęsciej do takiej postaci:
f(x)=blablabla*sinx
Wiesz jaki jest zbiór wartości sinusa więc wiesz jaki jest zbiór wartości f(x).
Kilkanaście zrobisz to nabierzesz wprawy
19 maj 21:59