sprawdz czy wielomian W ma pierwiastki wymierne gdy"
Patryk: Sprawdz czy wielomian W ma pierwiastki wymierne gdy"
W(x)=2x3 +x2−18x−9
19 maj 19:19
ZKS:
Poczytaj uważnie
121.
19 maj 19:20
Wazyl: W(x)=x2(2x+1)−9(2x+1)
W(x)=(x+3)(x−3)(2x+1)
Nie lubię takich przykładów robić twierdzeniami bo to dla mnie jak zabijać komara armatą.
19 maj 19:21
Patryk: Jest napisane tam ale dalej nie wiem jak to zrobić moglby ktoś to ładnie rozpisac ?
19 maj 19:28
Marcin: Ale co Ci trzeba rozpisać?
Wypisz wszystkie pierwiastki tego wielomianu i tym pokażesz, że ma pierwiastki wymierne
19 maj 19:31
ZKS:
A jeżeli dostanie pierwiastki niewymierne też będziesz grupował? W tym przykładzie oczywiście
grupowanie jest na miejscu ale musi zrozumieć to twierdzenie bo inaczej to kiszka.
19 maj 19:32
Patryk: w odpowiedziach jest: −3, −1/2, 3 i skad taki wynik ?
19 maj 19:40
ZKS:
Masz wyżej rozpisane post który zamieścił Wazyl.
19 maj 19:41
Marcin: (x+3)(x−3)(2x+1) − a jakie tutaj masz pierwiastki? Wiesz w ogóle co to są pierwiastki
wielomianu?
19 maj 19:41
Patryk: To jeszcze jeden jakbyście mogli zrobić tak jak Wazyl żebym ogarnął.
W(x)=24x3+10x2−7x−2
19 maj 19:44
Patryk: wiem wiem Marcin teraz juz chyba kumam wszystko to jeszcze ten jeden przykład.
19 maj 19:47