Trygonometria
fdsf: Czy wyrażenie 2cos3xcosx jest możliwa przekształcenia w cos4x+cos2x ?
Po prostu wyczytałem taki przebieg zadania w jednym z forów oraz dziwi mnie takie
przekształcenie , chciałbym sie dowiedzieć na podstawie jakiego wzoru został on tak
przeobrażony

Pozdrawiam !
18 maj 22:36
ciekawsky: zauważ, że cos(3x)=cos(2x+x)
18 maj 22:39
Eta:
Ze wzoru
| | a+b | | a−b | |
cosa+cosb= 2cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 6x | | 2x | |
cos(4x)+cos(2x)= 2cos |
| *cos |
| = 2cos(3x)*cos(x) |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 22:40
razor: | | α+β | | α−β | |
cosα + cosβ = 2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 22:40
18 maj 22:41
Lukas:
Eta Ty jesteś nauczycielką matematyki ?
18 maj 22:42
fdsf: Dziękuje bardzo

Oczywiście wzór znany , ale nie przyswojony w wystarczającym stopniu

Pozdrawiam !
Do Dzieła

!
18 maj 22:43