ciągi
ketii: wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = x+2x + ( x+2x )2 + (x+2x)3 + ...
18 maj 20:19
ketii: korzystam z tego że |q| <1
czyli licze q = a2a1 natępnie wstawiam to w moduł i licze:
|q|<1 |q|>−1
ale wyniki wychodza mi odwrotne niz w odpowiedziach poradźcie mi prosze co mam zrobić
18 maj 20:21
ketii: proooosze o pomoc
18 maj 20:27
kyrtap: Nie wiem moim zdaniem
D = R \ {0}
18 maj 20:30
5-latek: To jest tak jak sie zapomima na studiach jak sie liczy nierownosci z wartoscia bezwzgledna
|q|<1 to q<1 i q>−1
18 maj 20:33
kyrtap: Ogólnie w tym zadaniu trzeba liczyć iloraz ?
18 maj 20:34
kyrtap: Jeżeli tak to mój błąd
18 maj 20:34
Trivial: kyrtap, w takim razie ile wynosi f(1)?
18 maj 20:36
kyrtap: nie wiem

jeżeli możecie wyjaśnić mi to zadanie będę wdzięczny
18 maj 20:38
18 maj 20:39
kyrtap: z tego typu zadaniami bez bicia nie spotkałem się, dzięki za linka
18 maj 20:40
Piotr 10: Tego nie ma w programie liceum i dlatego
18 maj 20:41
zombi: Jest, ale od tego roku. Rocznik 96' ma szeregi, granice i pochodne.
18 maj 20:43
pigor: ... ,
| | x+2 | |
a1= x+2x i (*)x≠0 i |q|= | |
| | <1 ⇒ |x+2|< |x| ⇔ |
| | x | |
⇔ x+2< x v x+2 < −x ⇔ 2<0 v 2x<−2 ⇔ x∊∅ v
x<−1,
stąd i z (*)
D=(−∞;−1) − szukana
dziedzina funkcji f..
18 maj 20:43
kyrtap: dlatego pewne wiadomości warto sobie rozszerzyć gdy jest czas
18 maj 20:44
Piotr 10: zombi wiem. Miałem na myśli rocznik 95.
18 maj 20:44
Trivial:

| | x+2 | | 2 | |
Można też obrazkowo. |
| = 1 + |
| . |
| | x | | x | |
Zatem x∊(−∞, −1).
18 maj 20:55