Ciąg arytmetyczny. Proszę o sprawdzenie.
Tomasz: Mógłby mi to ktoś sprawdzić ?
Liczby 2x+3, x
2+2, 5x
2−1 (w podanej kolejności) są wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz te
liczby.
| | a1 + a3 | | 2x+3+5x2−1 | |
a2 = |
| , więc x2+2 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
2x
2+4 = 2x+3+5x
2−1 /x
2
2+4 = 2x+3+5−1 x na jedną, liczby na drugą
−2x=3+5−1−2−4
−2x=1 /2
Teraz wyznaczam liczby:
a
1= 2x+3
a
1=−1+3
a
1=4
a
2=x
2+2
a
3=5x
2−1
18 maj 19:55
kyrtap: Coś tu chyba pokićkałeś
18 maj 19:59
kyrtap: Czekaj rozpiszę
18 maj 19:59
kochanus_niepospolitus:
bzduuura
2x2+4 = 2x+3+5x2−1 /x2
dzielisz przez x
2 

to dzielisz WSZYSTKIE liczby przez x
2 
prawidłowo winno się zrobić −−− wszystko na jedną stronę i liczysz Δ
18 maj 19:59
kochanus_niepospolitus:
druga sprawa ... wyszło Ci a1, a2 i a3 ... na pierwszy rzut oka widać, że nie jest to ciąg
arytmetyczny
18 maj 20:00
5-latek: To teraz sprawdz czy a3−a2=a2−a1
Pewnie nie bedzie tak bo z tego co widze to masz policzone zle a1 bo −1+3=2
18 maj 20:01
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇔ 2b=a+c
zatem rozwiąż równanie:
2(x2+2)=2x+3+5x2−1
.......
18 maj 20:05
Piotr:
tylko, ze pan Tomasz podzielil sobie przez x
2 to co mu pasowalo
18 maj 20:07
kyrtap: | | 2x +3 + 5x2 − 1 | |
x2 +2 = |
| / *2 |
| | 2 | |
2x
2 + 4 = 2x +3 + 5x
2 − 1
3x
2 + 2x − 2 = 0
Δ = 4 − 4 *3 * (−2) = 28 ,
√Δ =
√28 = 2
√7
| | −2 − 2√7 | | −1 − √7 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2 *3 | | 3 | |
| | −2 +2√7 | | −1 +√7 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 2 *3 | | 3 | |
| | −1 − √7 | | −1 +√7 | |
Dla x = |
| Dla x = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | −1 +√7 | | −1 +√7 | |
a1 = 2 * |
| + 3 a1 = 2 * |
| + 3 |
| | 3 | | 3 | |
| | −1 +√7 | | −1 +√7 | |
a2 = ( |
| )2 + 2 a2 = ( |
| )2 + 2 |
| | 3 | | 3 | |
| | −1 +√7 | | −1 +√7 | |
a3 = 5( |
| )2 − 1 a3 = 5( |
| )2 − 1 |
| | 3 | | 3 | |
18 maj 20:09
kyrtap: Nie wiem czy dobrze policzyłem ale chyba tak
18 maj 20:10
kyrtap: Dolicz a1 , a2 , a3 nie chciało mi się już tego rozpisywać
18 maj 20:10
Tomasz: O kurcze taki błąd. Wychodzi na jaw zmęczenie.
@kochanus
niepospolitus − To jest ciąg arytmetyczny. Tak właśnie mówi polecenie : "Liczby 2x+3,
x2+2, 5x2−1 (w podanej kolejności) są wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz te
liczby."
w takim razie:
2x
2+2=2x+3+5x
2−1
2x
2+2−2x−3+5x
2−1=0
−3x
2−2x+2=0
Δ=28....
√Δ = 2
√7
Coś mi się wydaje, że znowu namieszałem.
18 maj 20:23
5-latek: pewnie ze tak 2(x2+2)= 2x2+4 a nie 2x2+2
18 maj 20:25
Piotr:
przeciez kyrtap rozwiazal. chyba nie ma tam bledu
18 maj 20:26
kyrtap: nie ufają mi ludzie
18 maj 20:32
Tomasz: oczywiście że 2(x
2+2) = 2x
2+4. Źle przepisałem z zeszytu, ale wynik jest ok. Gdy to pisałem
to nie było postu użytkownika kyrtap. Poza tym kyrtap napisał −
2x
2 + 4 = 2x +3 + 5x
2 − 1
3x
2 + 2x − 2 = 0
powinno być
−3x
2 − 2x + 2 = 0 , gdyż 2x
2 + 4 = 2x +3 + 5x
2 − 1 = 2x
2 + 4 − 2x − 3 − 5x
2 + 1, co z
kolei daje −3x
2 − 2x + 2 = 0
| | −2√7 | | 2√7 | |
Delta jest taka sama, jednakże x1 = |
| oraz x2 = |
| . |
| | −3 | | −3 | |
Kolejna sprawa której nie zrozumiałem − jak to jest, że użytkownikowi Kyrtap wyszło, iż x
1=
| | −2 − 2√7 | | −1 − √7 | |
|
| = |
| ? |
| | 2 *3 | | 3 | |
18 maj 21:07
kyrtap: Tomasz ja przeniosłem po prostu na prawą stronę wszystkie liczby, gdy podzielisz przez (−1)
będzie to samo równanie
18 maj 21:10
18 maj 21:11
Tomasz: | | −2 − 2√7 | |
wzór na deltę, x1 itd. znam na pamięć.. Chodzi mi po prostu jak z |
| wyszło ci |
| | 2 *3 | |
| | −1 − √7 | |
|
| . Przecież w mianowniku jest jedna dwójka, a ty pozbywasz się obu. |
| | 3 | |
18 maj 21:37