Oblicz całkę
Martyna: Witam prosze o pomoc w rozwiązaniu całki:
∫arctg2(x)dx
18 maj 19:11
18 maj 19:12
kochanus_niepospolitus:
na pewno tak wygląda funkcja podcałkowa
18 maj 19:12
Martyna: Tak napewno tak wygląda ta funkcja, zadanie z ∫arctg2(x) dx znalazłam, a tego nie i nie umiem
sobie z nim poradzic
18 maj 19:18
kochanus_niepospolitus:
takiej całki nie rozwiążesz
musiałaś źle przepisać
18 maj 19:18
kochanus_niepospolitus:
wynik tej całki jest w ciele liczb zespolonych, a co gorsza zawiera 'w sobie' polilogarytm
18 maj 19:20
Martyna: Może coś jednak przekręciłam, dostałam do zrobienia takie zadanie
1. Fragment wykresu funkcji z = arctan x ; −1 ≤ x ≤ 1 obraca sie wokol osi z. Obliczyc
objetosc powstałej bryły obrotowej.
18 maj 19:22
Krzysiek: wzór na objętość bryły (obrót dookoła osi 'z' ) to
V=2π∫abxf(x)dx
z=f(x) i x∊[a,b]
więc tutaj liczysz
V=2π∫{−1}1xarctgxdx
18 maj 19:41
Martyna: dziękuje baardzo
18 maj 19:46