Wskaż liczbę x
xmaciekx66: Liczby (2x 3x −2,7) tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny
18 maj 19:02
kochanus_niepospolitus:
no i co z tego
18 maj 19:02
kochanus_niepospolitus:
2x , 3x .... w takim razie od razu widać, że r=x
w takim razie 3x+x = −2,7 <− stąd x = ....
18 maj 19:03
18 maj 19:03
xmaciekx66: Liczby (2x 3x −2,7) tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny wskaż liczbę x
18 maj 19:03
Lukas:
(3x−2)2=2x+7
9x2−12x+4=2x+7
9x2−14x−3=0
Rozwiązać równanie kwadratowe.
18 maj 19:09
Lukas:
2(3x−2)=2x+7
to wyżej jest błędnie
18 maj 22:12