Wyznaczanie pierwiastków
zawodowiec: Witam, do poprawy mam kartkówkę, której nie potrafię rozwiązać. Temat tej kartkówki to:
Wyznaczanie pierwiastków wielomianu np. W(x) = (x2+3x+2)(x−5)
Może mi ktoś wytłumaczyć, jak to rozwiązać? Próbowałem sam z zeszytem, ale nie daję sobie rady.
Do jutra muszę to opanować. Z góry dziękuję za pomoc.
18 maj 16:07
5-latek : Musisz sobie najpierw odpowiedziec na pytanie . Co to jest pierwiastek wielomianu ?
jesli juz sobie odpowiesz to musisz rozwiazac rownanie (x2+3x+2)(x−5)= no wlasnie ile ?
18 maj 16:15
zawodowiec: nie wiem, 0?
18 maj 16:17
Saizou : pierwiastek to inaczej miejsce zerowe, czyli taki x, aby po wstawieniu za x wyszło nam zero
18 maj 16:19
5-latek: tak wlasnie 0
Masz tutaj iloczyn dwoch czynnikow jeden to (x2+3x+2) a drugi (x−5)
nastepne pytanie . Kiedy iloczyn dwoch czynnikow jest rowny 0 ?
18 maj 16:22
zawodowiec: Żeby rozwiązać to równanie (x2+3x+2)(x−5), to muszę pod każdy x podstawić 0?
18 maj 16:22
Saizou :
nie, kiedy a*b=0 ?
kiedy a=0 lub b=0
czyli
x2+3x+2=0 lub x−5=0
i musisz wyliczyć x
18 maj 16:24
zawodowiec: Chyba gdy jeden z czynnikow jest rowny 0
18 maj 16:24
5-latek: Nie bo wtedy policzysz tylko wartosc tego wielomianu dla x=0
Ty maz policzyc te xsy dla ktorych wartosc tego wielomianu =0 czyli zrobic odwrotnie to co
teraz napisales . Zadalem CI pytanie o 16:22 jesli nie wiesz jak odpowiedziec to napisz
18 maj 16:26
zawodowiec: x2+3x+2=0
02+3*2+2=0
8=0
tak to ma byc?
18 maj 16:26
zawodowiec: Nie mam pojęcia
18 maj 16:27
5-latek: czesc
Saizou 
Widze ze sie nudzisz wiec prowadz go dalej
18 maj 16:27
Saizou : nie masz wstawiać za x zero tylko wyliczyć kiedy
x−5=0 lub x2+3x+2=0
dla jakich x−sów ?
18 maj 16:28
letsgo: x
2 + 3 * x + 2 = 0
Δdelta = 3
2 − (1*4*2)
| | √1 − 3 | | −√1 − 3 | |
x = |
| x = |
| |
| | 2*1 | | 2*1 | |
x= −1 x = −2
(x+2) ( x+1) (x−5)=0
i licz dla
(x+2)
( x+1)
(x−5)
18 maj 16:28
Saizou : 5−latek cześć, strasznie się nudzę
18 maj 16:28
kyrtap: Saizou było się zdrzemnąć jak ja
18 maj 16:30
5-latek: To moze idz na
18 maj 16:31
Saizou : popijam sobie czerwone winko
18 maj 16:31
kyrtap: a ja czerwoną oranżadę z butelki
18 maj 16:31
18 maj 16:31
zawodowiec: trzeba wyliczyc dla tego rownania x2+3x+2=0
bo x−5=0 jest juz praktycznie znany
18 maj 16:31
Saizou : dokładnie tak jak piszesz
zawodowcu
18 maj 16:32
5-latek: Zawodowiec cos ty zrobil o 16:26? Mozesz powiedziec ?
Umiesz rozwiazac rownanie kwadratowe i wyznaczyc pierwiastki tego rownania ?
18 maj 16:32
zawodowiec: sam nie wiem, ale wiem ze to bylo zle. rownania kwadratowe srednio potrafie rozwiazac
18 maj 16:33
5-latek: Nie lubie i nigdy nie lubialem tego dzialu wiec nie pomoge .
czy dostales juz te zbiory ktore CI polecilem ?
18 maj 16:34
5-latek: wypisz wspolczynniki tego rownnia tutaj czyli a= b= i c=
18 maj 16:35
zawodowiec: a=1 b=3 c=2
18 maj 16:36
letsgo: x
2+3x+2=0
policz miejsce zerowe
Δ = b
2 − 4ac
| | −b − √Δ | | −b + √Δ | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
później wstaw do wzoru (x−x
1)(x−x
2)
a an koniec
(x−x
1)=0
itd
18 maj 16:36
letsgo: 5−latek, jeszcze nie dostałem tego zbioru (poczta polska), ale słyszałem właśnie, że jest
bardzo dobry, z niecierpliwością czekam,
18 maj 16:37
letsgo: 5−latek, ja też nie lubię tego działu, ale moim celem jest go poznać tak czy siak
18 maj 16:37
5-latek: On musi sam do tego dojsc jak policzyc
masz wspolczynniki wiec wzor na delte i policz ja .
18 maj 16:38
5-latek: Teraz skupiam sie na geometrii wiec w najblizszym czasie nie bede sie tym zajmowal
Moze pod koniec roku sie zajme . zakupilem ponoc dobra ksiazke Kobinatoryka autor Wilenkin
18 maj 16:40
zawodowiec: Δ=3
2 − 4*1*2
Δ=9−8
Δ=1
18 maj 16:42
18 maj 16:43
5-latek: czyli x1= i x2= przeciez to latwe do policzenia
18 maj 16:43
5-latek: Tak ta wlasnie ale cene dowalil . jak kupilem jak byla po 18 zl
18 maj 16:44
zawodowiec: do policzenia latwe, ale do wpisania juz trudniejsze
18 maj 16:44
letsgo: 5−latek daj znać czy warto ją kupić
18 maj 16:46
zawodowiec: jesli to sie rozklada dalej to x1= −2, a x2 = −1
18 maj 16:46
5-latek: | | −4 | | −2 | |
No nie rob jaj |
| = ile i |
| = ile ? |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 16:46
5-latek: Z tego co przegladalem to warto tylko znajdz po nizszej cenie
18 maj 16:47
letsgo: a rzucisz jedno zadanie z tego?
18 maj 16:48
Saizou :
Oblicz miejsca zerowe równania:
x3+x2+x+1=0
18 maj 16:50
zawodowiec: x2(x+1)+1(x+1) = 0
(x2+1)(x+1)=0
(x+1)(x−1)(x+1) =0
x=−1, x=1, x=−1
18 maj 16:54
zawodowiec: dobrze?
18 maj 16:54
jakubs: x2+1 <− to nie jest wzór o którym myślisz (x2−1)
18 maj 16:55
Saizou :

x
2+1=0 lub x+1=0
jak rozłożyłeś to x
2+1=0 , żeby mieć pierwiastki rzeczywiste ?
18 maj 16:55
zawodowiec: ze wzoru skroconego mnozenia
18 maj 16:57
Saizou :
x2+1=0
x2=−1
a kiedy kwadrat liczby rzeczywistej jest ujemny ?
18 maj 16:57
zawodowiec: no w sumie tak, nie pomyslalem
18 maj 16:58
5-latek: Masz np
Mąż ma 12 znajomych : 5 pan i 7 panow ,natomiast znajomi zony to 7 pan i 5 panow . Ile jest
sposobow zebrania towarzystwa skladajacego sie z 6 panow i 6 pan aby maz i zona zaprosili
po 6 osob ?
Z ciagu
Fibonacciego wybrano 8 kolejnych liczb Udowodnic ze ich suma nie jest wyrazem tego ciagu
Jest ponad 430 zadan roznych
18 maj 16:59
Saizou :
5−latek a mają wspólnych znajomych ?
18 maj 17:00
5-latek: Nic o tym nie pisze
18 maj 17:01
Saizou : ale to może być kłopot, bo jeśli mąż i żona zaproszą tą samą osobę

to na przyjęciu może być
11 osób
18 maj 17:02
letsgo: 5−latek, a są odpowiedzi? mam namyśli sam wynik
18 maj 17:05
5-latek: Odpowiedz jest taka . Jesli maz zaprosi k pan to liczba zaprosznych przez niego panow wyniesie
6−k Wowczas zona zaprosi 6−k pan i k panow . Zgoodnie z prawem sumy i iloczynu takiego
wyboru mozna dokonac ∑(na dole k=o na gorze 5) wiesz o co chodzi

(C na gorze k na
dole 5)
2*(C na gorze 6−k i na dole 7)
2= 267148 . Tylko symbol sumy i kombinacji musisz
sobie rozczytac .
18 maj 17:10
Saizou :
1848
18 maj 17:11
Saizou : łoł nie doczytałem treści
18 maj 17:11
5-latek: Zawodowiec jak idzie liczenie ?
18 maj 17:29
letsgo: 5−latek, jak znajdę za dychę, to biorę. te pierwsze rozwiązałem i wyszło mi tak samo,
na razie czekam na pocztę,
18 maj 17:32
5-latek: Za 10zl chyba nie znajdziesz ale po 18 to bylo kilka egzemplarzy . Wiec kup ja . Przyda sie na
studiach
18 maj 17:34
letsgo: Właśnie tych po 18 już nie ma.
18 maj 17:40
5-latek: Wiec moze troche poczekaj . ja tez czekam na jedna ksiazke
18 maj 17:41
letsgo: Jaką?
18 maj 17:42
5-latek: Jeden gosciu dobil cena a drugi kosztami przesylki (18zl )
18 maj 17:42
letsgo: coś związanego z matemtyką?
18 maj 17:42
Lukas:
Nie rozumiem po co polecasz jakieś książki które wyszły z biegu, w szkole ma podręcznik i tam
wszystko ma zapisane jak robić, po prostu nie chce mu się tam spojrzeć i tyle
18 maj 17:44
letsgo: @Lukas
Przecież ja robię zadania przeważnie samodzielnie, i tylko pytam się czy dobrze. W czym
problem?
18 maj 17:45
5-latek: Tak z matematyka tylko wyzsza
18 maj 17:46
Lukas:
Po pierwszym poście co innego wnioskuję, ale nie mi tu oceniać. A po trzy wystarczy jak liczbę
którą otrzymałeś wstawisz do początkowgo równania i jeśli W(od tej liczby)=0 to poprawnie i
tyle
18 maj 17:47
5-latek: Lukas ale to byl zawodowiec a nie nasz kolega
18 maj 17:48
letsgo: No bo ja mam tylko problemy z prawdopodobieństwem i nie zadaje pytań z innych działów, bo
całkiem dobrze je opanowałem.
18 maj 17:49
razor: w zbiorze pazdro i kiełbasie jest sporo dobrych zadań z prawdopodobieństwa
18 maj 17:50
Lukas:
Problem z prawdopodobieństwem

Ty chyba nie wiesz co to rachunek prawdopodobieństwa jest, to
co zadajesz to są wielomiany
18 maj 17:50
razor: Lukas, mylisz chyba osoby. to nie letsgo się pytał o wielomiany tylko zawodowiec
18 maj 17:51
letsgo: @Lukas
Degrengolada tu się jakaś zrobiła. To jest zadanie użytkownika zawodowiec? Nie rozumiem.
18 maj 17:52
5-latek: Nic nie szkodzi . Wiadomosci tez szukaj po innych ksiazkach. Przyda CI sie to jak bedziesz na
studiach bo widze ze wracaja stare dobre czasy
18 maj 17:52
letsgo: 5−latek
No pewnie. Czekam właśnie na ten zbiór zadań z geometrii. A kombinatoryka Wilenkina na pewno mi
się przyda. Kolega, co studiuje info na wacie mówi, że tego jest pełno.
18 maj 17:54
5-latek: Ten z algebry tez sobie kup
18 maj 17:56
letsgo: Kupiłem go na świstaku, tylko nie pamiętam za ile. Chyba za 5 zł. Zresztą, będę go miał na
dniach.
18 maj 17:56
5-latek: Jak porozwiazujesz troche zadan z tego zbioru to napisz czy warto bylo kupic
18 maj 17:58
letsgo: Ok. Nie ma sprawy. Ja teraz lecę. Z pewnością napisze. 3−maj się
18 maj 17:59
5-latek:
18 maj 18:00