prawdopodobieństwo
letsgo:

Tata z synem grają w szachy równie dobrze. Rozgrywają cztery partie. Oblicz prawdopodobieństwo,
że syn wygra co najmniej trzy partie.
Drzewko jest dobrze zrobione? Co dalej robić?
18 maj 15:08
letsgo: ?
18 maj 15:36
letsgo: ktoś ma jakiś pomysł?
18 maj 15:53
letsgo: | | 1 | |
To będzie na pewno 5* ( |
| . bo akurat 5 jest takich przypadków, na obrazku nie pokazałem |
| | 2 | |
tego, ale z tego co jest pokazane już wiem, że to 5
18 maj 16:33
kyrtap: możesz drzewkiem pojechać czekaj rozpiszę to
18 maj 16:34
Saizou :
Syn wygra co najmniej 3 razy, czyli wygra 3 lub 4 razy.
Wiec szukamy gdzie na drzewku (na każdej z gałęzi) pojawia się syn.
prawdopodobieństwo na gałęzi mnożymy a między gałęziami dodajemy xd
18 maj 16:35
letsgo: @Saizou
ile wg ciebie wyjdzie?
| | 5 | |
mi wyszło w takim razie |
| |
| | 16 | |
18 maj 16:39
Saizou :
TSSS
STSS
SSTS
SSST
SSSS
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(TSSS)=P(STSS)=P(SSTS)=P(SSST)=P(SSSS)= |
| * |
| * |
| * |
| =( |
| )4= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 16 | |
a że takich "prawdopodobieństw" mamy 5 to
18 maj 16:40
letsgo: dzięki bardzo, masz piwo gwarantowane ode mnie
18 maj 16:41
kyrtap:

Tα
18 maj 16:41
kyrtap: za późno rysunek mój ech ....
18 maj 16:41
letsgo: @kyrtap
dzięki za rysunek, przyda się tak czy owak
18 maj 16:43
Saizou : gdybym się ubiegał o te wszystkie piwa i alkohol, które wygrałem w zakładach i za wdzięczność,
mógłbym postawić dom z butelek
18 maj 16:43