prawdopodobieństwo
tyu: | | x2−3x−9 | |
"Ze zbioru Z={x∈C: x<5 ∧ log( |
| ) ≥ 0 } losujemy kolejno bez zwracania dwie |
| | x−4 | |
liczby a i b, które traktujemy jako współrzędne punktu P(a,b). Oblicz prawdopodobieństwo, że
punkt P należy do wykresu funkcji y=|x−1|."
| | x2−3x−9 | |
Dlaczego w rozwiązaniu log( |
| ) ≥ 0 jest czerwona jedynka po prawej |
| | x−4 | |
x≠4
| | x2−3x−9 | |
czy w tym przypadku zgodnie ze wzorem logab=x to: a=1, b= |
| , x≥0 i x∊C |
| | x−4 | |
dlatego x≥1
18 maj 13:36
18 maj 13:38
tyu: up
18 maj 13:48
18 maj 13:49
J: Jeśli logb ≥ 0 ⇔ b ≥ 1 ( logarytm dziesiętny .. podstawa : a = 10 )
18 maj 13:50
tyu: dziękuje za pomoc, ale logarytmy dawno liczyłem i nie za bardzo rozumiem. Wiem, że to się
opiera na wzorze logb≥0 ⇔b≥1, ale jakoś nie rozumiem tego.
18 maj 14:09
18 maj 14:28
tyu: nie wiele mi to mówi. Musiałbym przypomnieć sobie materiał dot logarytmów, a na razie nie mam
na to czasu.
18 maj 14:31
J: No to musisz go ( czas ) wygospodarować ....
18 maj 14:32
tyu: zawsze jakieś zagadnienie z innego działa staram się zrozumieć, a jeśli nie to sobie
przypominam, ale logarytmy są specyficzne. Jak je liczyłem, to wiedziałem jak to się robi, a
jak już skończyłem i wziąłem się za inne działy, to zapomniałem większość czego się nauczyłem.
18 maj 14:35