trygonometria
Blue: Rozwiąż równanie:
25
log5 sinx = 0,5
Nie mam pojęcia, jak się za to wziąć
18 maj 09:31
sushi_ gg6397228:
wzory na logarytmy znasz ?
18 maj 09:39
18 maj 09:41
Blue: czyli 2sinx = 0,5
18 maj 09:53
sushi_ gg6397228:
ZAPISZ POŚREDNIE OBLICZENIA, BO ZNOWU STRZELASZ
18 maj 09:57
Blue: 5
2log5 sinx = 0,5
2* 5
log5 sinx = 0,5
2 sinx = 0,5

?
Co tu jest źle?
18 maj 10:00
sushi_ gg6397228:
jakim cudem 52==== 2*5 ?
18 maj 10:02
Blue: a nie, sorry, bo tu nie ma logarytmu
18 maj 10:03
Blue: ale nadal nie wiem, jak to zrobić.... Podpowiesz coś jeszcze?
18 maj 10:04
Blue: a nieee.... sin
x = 0,5
18 maj 10:05
Blue: sorry sin
2x = 0,5

Czy tak

18 maj 10:06
sushi_ gg6397228:
bingo
18 maj 10:07
Blue: | | π | | π | |
czyli x = |
| + |
| k  ? |
| | 4 | | 2 | |
18 maj 10:11
Blue: bo w odpowiedziach mam jakoś inaczej..
18 maj 10:11
sushi_ gg6397228:
załozenia do dziedziny to : .....
45 stopni+ okres co .... stopni
135 stopni + okres co ... stopni
18 maj 10:15
Blue: już czaje
18 maj 10:17
Blue: dzięki
18 maj 10:18
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
18 maj 10:18
Blue: | | √2 | |
czyli po prosty trzeba − |
| odrzucić.. |
| | 2 | |
18 maj 10:18
Blue: prostu*
18 maj 10:19
sushi_ gg6397228:
tak, bo nie nalezy do dziedziny
18 maj 10:23