2) Oblicz promień okręgu wpisanego w romb, którego kąt ostry ma miarę 30^o, a po
Piotr: 1) Uzasadnij, że jeśli czworokąt o obwodzie równym l jest opisany na okręgu o promieniu r, to
pole czworokąta dane jest wzorem P= 1/2*r*l
2) Oblicz promień okręgu wpisanego w romb, którego kąt ostry ma miarę 30o, a pole jest równe
16.
17 maj 21:12
Piotr: edytowane:
1) Uzasadnij, że jeśli czworokąt o obwodzie równym l jest opisany na okręgu o promieniu r, to
pole czworokąta dane jest wzorem P= 1/2*r*l
2) Oblicz promień okręgu wpisanego w romb, którego kąt ostry ma miarę 30o, a pole jest równe
16.
17 maj 21:13
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony ?
17 maj 21:14
Piotr:

2)
17 maj 21:19
sushi_ gg6397228:
wzór na pole rombu jest ....
17 maj 21:24
17 maj 21:27
sushi_ gg6397228:
jest wzór z kątem i tylko jednym bokiem−−> który należy wykorzystać i policzyć "a"
17 maj 21:28
Piotr: Wyszło:
a=2√2
Jak teraz wyliczyć r? Podzielić romb na trójkąty i ze wzoru na h trójkąta wpisanego w okrąg?
17 maj 21:34
sushi_ gg6397228:
jakim cudem a= 2√2 ?
17 maj 21:36
Piotr: P= a2*sinα
W rombie, gdy dorysujemy wysokość (h) jest trójkąt prostokątny, kąt ostry 30o.
sinα= sin30o
sin30o=1/2
P= a2*sinα
16=a2*1/2 |:1/2
a2=8
a=2√2
17 maj 21:40
sushi_ gg6397228:

masz "a", więc z trygonometrii ( lub trójkąt 30,60, 90 stopni) liczysz "zielone h"
17 maj 21:41
sushi_ gg6397228:
to teraz sprawdzenie
| | a2 | | 8 | |
16 = |
| dla a2=8 mamy 16= |
| mistrzostwo świata |
| | 2 | | 2 | |
17 maj 21:42
Piotr: H=√2
Dobrze wyszło?
17 maj 21:43
Piotr: Zgadza się, źle przepisałem jedną cyfrę i wyszedł zły wynik, więc:
a (bok) = 4√2
h (wysokość) = 2√2
17 maj 21:47
sushi_ gg6397228:
więc r=...
17 maj 21:49
Saizou :

zad 1
a+b+c+d=l
============+
17 maj 21:52
Piotr: Rozumiem z twojego rysunku, że H= 2r?
W takim razie: 2√2=2r |:2
√2=r
17 maj 21:54