Element odwrotny 14 modulo 31.
Ciemny123321: Witam,
zadanie : Znajdz element odwrotny do 14 modulo 31.
A więc NWD(31,14) = d
31 = 2 * 14 + 3
14 = 4 * 3 + 2
3 = 1 * 2 + 1
d = 1
NWD(31,14) = 1, więc element odwrotny istnieje. Tylko nie wiem co dalej. A średnio rozumiem
wszystko co wygooglam, czy to będzie wyglądać :
x * 14 (mod 31) − przystaje do 1 (mod 31) ? i szukac x?
Pozdrawiam
16 maj 14:11
16 maj 14:20
Ciemny123321: Hmm czyli do takiej treści zadania mogę sobie napisać kongurencję
x * 14 (mod 31) przystaje do 1 (mod 31)
, jeśli tak to :
1 = 3 − 1 * 2 =
= 3 − 1 * (14 − 4 * 3) =
= −1 * 14 − 5 * 3 =
= −1 * 14 − 5 * (31 − 2 * 14) =
−5 * 31 + 9 * 14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 5 * 31 znika bo k * 31 (mod 31) zawsze bedzie 0 gdzie k nalezy do z
wiec elementem odwrotnym jest 9, mam rajcę?
16 maj 14:29
Ciemny123321: Chwila, podstawiłem pod x = 9
I mi wyszlo 2 (mod 31) przystaje do 1 (mod 31)
Czy to moj blad rozumowania czy blad obliczen?
16 maj 14:32
Trivial:
Łatwo sprawdzić poprawność, wystarczy pomnożyć 14*9 i sprawdzić, czy wyjdzie 1 (mod 31).
14*9 = 126 = 4*31 + 2 ≡ 2 (mod 31)
Nie, nie masz racji.
16 maj 14:33
Ciemny123321: Właśnie widzę, a podpowiesz mi jeszcze czy to błąd obliczeń czy rozumowania?
16 maj 14:34
wredulus_pospolitus:
= 3 − 1 * (14 − 4 * 3) =
= −1 * 14 + 5 * 3 =
16 maj 14:36
Trivial:
1 = 3 − 1*2
= 3 − 1*(14 − 4*3)
= 5*3 − 1*14
= 5*(31 − 2*14) − 1*14
= 5*31 − 11*14
−11*14 = −154 = (−5)*31 + 1 ≡ 1 (mod 31).
Zatem elementem odwrotnym jest −11 ≡ 20 (mod 31).
16 maj 14:36
wredulus_pospolitus:
błąd w obliczeniach
16 maj 14:36
Ciemny123321: Skończyłem sprawdzać 3 raz − okazało się że jak zwykle pochrzaniłem znaki − chciałem napisać
ale widzę uprzedziliście mnie. Dzięki za pomoc !
16 maj 14:39