Algebra część 2
ogipierogi: Rozszerzony algorytm euklidesa...
Do rozwiązania jest równanie 17x=1 mod 97
Z algorytmu euklidesa:
97=5*17+12
17=1*12+5
12=2*5+2
5=2*2+1
2=2*1+0
Dalej: Z rozszerzonego algorytmu euklidesa:
1=5−2*2=5−2(12−2*5)=...
Wiem że na necie są kalkulatory do tego, ale jakoś od tego momentu nie czaję, czy jest ktoś w
stanie wytłumaczyć jak dalej posłużyć się tym algorytmem, na podstawie rozwiązania?
24 wrz 22:01
ogipierogi: Podbijam.
24 wrz 22:17
ogipierogi: Podbijam
24 wrz 22:25
ogipierogi: podbijam
24 wrz 22:49
24 wrz 22:53
PW: Mniejsza o Euklidesa, poker ciekawszy.
24 wrz 23:11
ogipierogi: pomóżcie bo gubie się w momencie kiedy rozpisałem to co powyżej w rozszerzonym, nie wiem jak
wygląda kolejny krok
24 wrz 23:13
Trivial:
Już doczytałem. Trzeba po prostu mnożyć i zamieniać po kolei aż do końca.
1 = 5 − 2*2 = 5 − 2*(12 − 2*5)
= −2*12 + 5*5 = −2*12 + 5*(17 − 1*12)
= 5*17 − 7*12 = 5*17 − 7*(97 − 5*17)
= 40*17 − 7*97
Zatem
17*x = 40*17 − 7*97 (mod 97)
x = 40.
24 wrz 23:15
ogipierogi: kurde no nie rozumiem co się stało w tym momencie:
−2*12 + 5*5
24 wrz 23:23
Trivial: Wymnożyłem i przegrupowałem czynniki.
5 − 2*2 = 5 − 2*(12 − 2*5) = 5 − 2*12 + 4*5 = 5*5 − 2*12 = −2*12 + 5*5
24 wrz 23:24
Mila:
Witaj Trivial, liczyłam inaczej i mam wynik 42.
Ogi, jaka masz odpowiedź?
24 wrz 23:29
24 wrz 23:30
ogipierogi: dzięki, wreszcie czaje o co chodzi
24 wrz 23:31
Mila:
Dziękuję. Szukam błędu.
24 wrz 23:35
ogipierogi: mam w zasadzie ostatni problem
mam równanie 17x=3 mod 43
doprowadziłem z rozszerzonego euklidesa 2*43−5*17
i teraz jak znaleźć rozwiązanie?
25 wrz 00:00
Mila:
Znalazłam błąd.
17x=1(mod97) /*5
85x=5(mod97)
−12x=5(mod97) /*(−1)
12x=−5 (mod97) /*8
96x=−40 (mod 97)
−1x=−40 ( mod97) /*(−1)
x=40 (mod 97)
25 wrz 00:01
Trivial:
Rozważania mod 43:
17x = 3 = 3*(2*43−5*17) ≡ −3*5*17
x = −15 ≡ 28
25 wrz 00:03
ogipierogi: czyli po wykonaniu rozszerzonego algorytmu nie zawsze mam od razu wynik tak? mógłbyś mi jeszcze
bardziej łopatoloicznie przedstawić co tam się stało bo nie za bardzo to kminie
25 wrz 00:15
Mila:
Moje takie:
17x=3(mod43) /*3
51x=9 (mod 43)
8x=9 (mod 43) /*4
32x=36 (mod 43)
−11x=36 (mod 43)
11x=−36 (mod 43)
11x=7 (mod 43) /*4
44x=28 (mod 43)
x=28 (mod 43)
25 wrz 00:17
Trivial:
Ax = B (mod M)
Algorytm polega na znalezieniu takich liczb u,v że:
Au + Mv = 1
Wtedy:
Ax = B = B*1 = B*(Au + Mv) = ABu + BMv ≡ ABu
Ax = ABu
x = Bu.
x jest wtedy rozwiązaniem. Ale rozwiązaniem jest też x' = x + kM, gdyż:
Ax' = A(x + kM) = Ax + AkM ≡ Ax.
Odnosząc to do przykładu wyżej, x = −15 jest rozwiązaniem, ale tak samo rozwiązaniem jest
x = 28 (−15 + 43 = 28), a także wiele innych liczb x postaci x = 28 + k*43
25 wrz 00:27
Mila:
Ogi przeczytaj dokładnie własności kongruencji.
25 wrz 00:30
ogipierogi: no mistrz, polać mu

dzięki bardzo Trivial!
25 wrz 00:32
Trivial:
Powodzenia w zrozumieniu arytmetyki modularnej!
Dobranoc.
25 wrz 00:36