Poziom matury podstawowej :) kilka problemów
aleksandria: Mam kilka problemów

prosze o pomoc

1. Czy log
515=1−log
153
2. Przedstaw wyrazenie w postaci iloczynu:
a) sinB+ sin 3B
b) sin2B − sin8B
c)cosB+cos2B
3.zbadaj monotoniczność ciągu
a
n= (−2)
n*n
2
4. obliczyć (3log1/7 +2log49)
2=
Z góry dziękuje za jakakolwiek pomoc, z szeregu zadań to mi zostało i nie chce za nic wyjść.
13 maj 23:37
jakubs: 1. L=log515
P=log1515−log153
log515≠log155
L≠P
13 maj 23:47
Martiminiano: 1. 1−log
153= log
1515−log
153=log
155
Jak widać nie jest to to samo
13 maj 23:49
13 maj 23:51
Piotr 10: 2.
| | 3B+B | | 3B−B | |
a) sin3B+sinB=2sin |
| *sin |
| = 2sin2B*sinB |
| | 2 | | 2 | |
13 maj 23:52
13 maj 23:53
Martiminiano: (3log17+2log49)2=(log1343+log2401)2=(log2401343)2=log7 * log7=log49
13 maj 23:56
aleksandria: 3. rozumiem, ze jest to ciag nie rosnący i nie malejący? skoro raz wynik − a raz +?
jak moge rozwiazac log49/log7=... czy to to samo co log49/7 czyli log7?
2. b)2sin−3Bcos5B
c) 2cos1,5Bcos−B/2 ? nie wiem gdzie miescic te minusy
dziękuje za wszytskie odpowiedzi
14 maj 00:21
jakubs: 3. Tak, czyli ciąg nie jest monotoniczny. Przynajmniej tak mi się wydaje.
14 maj 00:27
Piotr:
| log49 | | log72 | | 2log7 | |
| = |
| = |
| = 2  |
| log7 | | log7 | | log7 | |
14 maj 00:33