Oblicz sumę ciągu geometrycznego: -2+4+(-8)...+(-128)
Natka: Oblicz sumę ciągu geometrycznego: −2+4+(−8)...+(−128)
Trzeba to policzyć ze wzoru na Sn, ale zupełnie nie wiem jak. Czy ktoś mógłby mi to zrobić?
13 maj 21:41
Marcin:
a
1=−2
q=−2
13 maj 21:43
Eta:
Możesz policzyć na piechotę
−2 +4 −8 +16 −32 +64 −128 =........
13 maj 21:45
Natka: Dziękuję!

Ale czy mógłbyś mi napisać jak to zrobiłeś?
13 maj 21:45
13 maj 21:46
Natka: Tylko jutro piszę z tego kartkówkę i muszę skorzystać ze wzoru
13 maj 21:46
jakubs: U mnie poprawka a
7=−128
13 maj 21:47
13 maj 21:47
Marcin: | | 1−qn | |
Sn=a1 * |
| No to skorzystaj  |
| | 1−q | |
13 maj 21:48
Natka: Dlaczego a7?
13 maj 21:48
jakubs: a1*q6=a7
−2*(−2)6=a7
−2*64=a7
−128=a7
13 maj 21:50
Natka: A! Dziękuję
13 maj 21:50