Okrąg w trójkącie
Proxi: W trójkąt równoramienny o podstawie długości 12, kącie między ramionami o mierz 120o,
wpisano okrąg. Oblicz długość promienia tego okręgu. Proszę o pomoc.
13 maj 17:17
krystek:
13 maj 17:23
13 maj 17:24
Janek191:
| | 6 | | √3 | |
Mamy |
| = sin 60o = |
| ⇒ b √3 = 12 / : √3 |
| | b | | 2 | |
b = 4
√3
=======
Obwód Δ
L = 12 + 2 b = 12 + 8
√3
Pole
| | √3 | |
P = 0,5 b2* sin 120o = 0,5*16*3*cos 30o = 24* |
| =12 √3 |
| | 2 | |
oraz
| | 2 P | |
P = 0,5 L*r ⇒ 2 P = L*r ⇒ r = |
| |
| | L | |
| | 2*12√3 | | 6√3 | | 3 − 2√3 | |
r = |
| = |
| * |
| = |
| | 12 + 8 √3 | | 3 +2√3 | | 3 − 2√3 | |
| | 18√3 − 36 | |
= |
| = 12 − 6√3 |
| | 9 − 12 | |
======================
13 maj 17:38