Czworotkąty
pie: 1. Dlaczego α we wzorze na pole dowolnego czworokąta to mniejszy z kątów między przekątnymi?
Nie widzę tego w wyprowadzeniu... Drugi kąt jest rozwarty (jeśli α≠90). We wzorze redukcyjnym
możemy użyć tylko kąta mniejszego od 90?
| | 1 | |
PABCD= |
| sinαpq, gdzie p i q to długości przekątnych. |
| | 2 | |
2. Przekątne AC i BD trapezu przecinają się w jednym punkcie − P. Pole ΔABP=S
1, a pole
ΔCPD=S
2. Jak dojść do tego:
P
ABCD= S
1+S
2+2
√S1S2
13 maj 00:20
13 maj 00:24
pie: Nadal nie wiem, jak wyłapać z tego 2√S1S2.
13 maj 00:48
jakubs: Bo zwijasz to we wzór skróconego mnożenia (a+b)2
W tym przypadki a=√S1, b=√S2
13 maj 00:50
jakubs: (√S1 + √S2)2=√S1 + 2√S1√S2 + √S2=√S1 + 2√S1S2 + √S2
13 maj 00:53
pie: Skąd wiem, że a i b to pierwiastki z tych pól?
13 maj 00:55
jakubs: Jezu co ja pisze

(
√S1 +
√S2)
2=S
1 +2
√S1*S2+ S
2
13 maj 00:59
pie:

Wiem tylko tyle, co jest na rysunku. Dalej tego nie widzę.

Podajesz gotowe rozwiązanie, a ja
potrzebuję dowód.
13 maj 01:05
jakubs:

S
1=0,5|DO|*h
P
BOC=0,5|BO|*h=0,5|DO|*k*h
| | S1 | | S1 | |
=0,5|DO|*h*√ |
| =S1*√ |
| =√S1*S2 |
| | S2 | | S2 | |
P{ABCD}=S
1+S
2+2
√S1*S2 = (
√S1+
√S2)
2
13 maj 01:08
jakubs: Wybacz, ale jest troszkę późno i już ciężko myślę.
13 maj 01:08
jakubs: Znowu źle
I dalej reszta do poprawki...
13 maj 01:10
pie:

Złapałem.

Chytre.
A jedynka?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PABCD= |
| absinα+ |
| bcsinβ+ |
| cdsinα+ |
| adsinβ= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (absinα+bcsin+cdsinα+adsinβ)=... |
| | 2 | |
teraz mogę zapisać, że sinα=sin(180−β)=sinβ, ale też sinβ=sin(180−α), ale tego drugiego nie
mogę użyć, bo kąt α jest rozwarty czy to nie robi różnicy?
13 maj 01:25
13 maj 01:32
PW: α + β = 180°,
czyli
β = 180°−α,
zatem zgodnie z wzorem redukcyjnym
sinβ = sinα
− kątów α i β można w tym wzorze używać zamiennie − mają jednakowe sinusy.
Nie sądzę, żeby w sformułowaniu twierdzenia mówili, który kąt brać pod uwagę − po prostu jeden
z kątów między przekątnymi.
13 maj 12:07