wielomiany
piotreks: Napisz wielomian stopnia trzeciego o danych pierwiastkach a) −2, 0, 1 b) 3, −1
czy mógłby ktoś to rozpisać jak po kolei się robi
12 maj 20:33
Janek191:
Np, W(x) = ( x + 2)*x(( x − 1) = x*( x + 2)*( x − 1) − można to jeszcze ewentualnie
wymnożyć

P(x) = ( x − 3)
2*( x + 1) lub P(x) = ( x − 3)*(x + 1)
2
12 maj 20:38
piotreks: a dlaczego w P(x) jest (x−3)2 a w W(x) (x+2) nie ma kwadratu
12 maj 21:01
12 maj 21:07
Janek191:
Bo ma być III stopnia

3 − pierwiastek podwójny
lub − 1 − pierwiastek podwójny.
12 maj 21:10