Udowodnij ze ciąg nie jest arytmetyczny
Justaaaaaa: an=n3−6n2+11n
12 maj 19:20
jakubs: Pokaż, że an+1− an ≠ const
12 maj 19:21
Justaaaaaa: że niby jak?
12 maj 19:23
jakubs: (n+1)3−6(n+1)2+11(n+1)−(n3−6n2+11n)=
12 maj 19:24
Justaaaaaa: oki dzieki
12 maj 19:24
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html przyda sie to
Policz wyraz a
n+1
a
n+1−a
n jesli roznica bedzie stala liczba to ten ciag bedzie arytmetyczny . jesli nie
bedzie to ten ciag nie bedzie arytmetyczny
a
n+1= (n+1)
3−6(n+1)
2+11(n+1)
12 maj 19:26