1. Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P
quavosh: 1. Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P
a) f(x)=x2, P(1,1)a) f(x)=x2, P(1,1)
12 maj 16:07
J:
y − 1 = 2(x − 1) ⇔ y = 2x − 1
12 maj 16:10
quavosh: mógłbyś mi wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić

musze się tego nauczyć a w ogóle nie
ogarniam
12 maj 16:14
J:
Równanie stycznej: y − yo = f'(xo)(x − xo)
gdzie: P(xo,yo) oraz f'(xo) − wartość pochodnej dla xo
Tytaj mamy: xo = 1 , yo = 1 oraz f'(x) = 2x i f,(1) = 2
12 maj 16:20
quavosh: Jak obliczać właśnie własność pochodnej dlaczego x
2 to 2x

i dlaczego akurat podstawiłeś
f(1)?
12 maj 16:36
12 maj 16:38
PW: quavosh, a w ogóle uczyłeś się już o pochodnych?
12 maj 16:39
quavosh: to jak mam f(x)= x
2 p(−2,4)
to y−4=−2(x+2)
y=−2x
12 maj 16:40
Marcin: (xn)'=nxn−1
12 maj 16:40
J: Odpowiedz na pytanie PW.
12 maj 16:41
quavosh: chory byłem...
12 maj 16:41
J: No, to musisz to nadrobić... bo inaczej nic nie zrozumiesz z tego..
12 maj 16:42
quavosh: mogłbyś zrobić jeszcze ten drugi przykład co Ci podałem, może wtedy jakoś załapie, ogólnie to
dzięki za pomoc
12 maj 16:43
PW: No to musisz najpierw opanować podstawowe wzory − jak się liczy pochodne najprostszych funkcji
(jest do nauczenia się cała tabelka, żeby nie odkrywać tego za każdym razem od nowa). Potem
zrozumieć jaki jest związek między pochodną a styczną. Dopiero wtedy można próbować
rozwiązywać zadania.
12 maj 16:45
J:
mamy:
f(x) = x2 ; P(−2,4) , liczymy f,(−2) = 2*(−2) = − 4
podstawiamy do równania: y − 4 = −4(x +2) ⇔ y = −4x −8 +4 ⇔ y = −4x − 4
12 maj 16:46
quavosh: jak pisać na pw?
12 maj 16:46
Marcin:
f'(x)= 2x ⇒ −4
y−4=−4(x+2) ⇒ y=−4x−4, dobrze?
12 maj 16:47
Marcin: oo, dobrze
12 maj 16:47
J: Tylko ... f'(x)= 2x ⇒ f,(−2) = −4
12 maj 16:49
Marcin: tak, tak, wiem

Dopiero się tego uczę
12 maj 16:50
quavosh: J: jutro mam kartkówke tylko z 3 zadań, byłbym wdzięczny jakbyś rozwiązał po jednym przykładzie
z nich to trochę mi się rozjaśni. A jak nie to i tak dziękuje bo chociaż 1 zadanko zrozumiałem
1. Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = x&2 tworzącej z osią OX kąt 150stopni
2.Wyznacz punkt x0 f x0 w którym styczna do wykresu funkcji f jest rownoległa do prostej
y=6x−11
f(x)= x3
2.Wyznacz punkt x0 f x0 w którym styczna do wykresu funkcji f jest rownoległa do prostej
y=−3x+7. f(x) x2
12 maj 16:52
Marcin: 1.
| | √3 | |
tgα=150o ⇒ tg(180−30)= −tg30o ⇒ − |
| − współczynnik kierunkowy Twojej prostej. Co |
| | 3 | |
dalej?
12 maj 17:06
J: | | √3 | |
Zad.1 szukana prosta: y = ax + b , gdzie a = tg150 = − tg30 = − |
| |
| | 3 | |
| | √3 | |
czyli y = − |
| x + b i jeśli ma być styczna do y = x2 to układ równań : |
| | 3 | |
y=x
2
| | √3 | |
y = − |
| x + b musi mieć jedno rozwiązanie. |
| | 3 | |
| | √3 | | √3 | |
x2 = − |
| x + b ⇔ x2 + |
| x − b = 0 (warunek Δ = 0) ... stąd oblicz b. |
| | 3 | | 3 | |
12 maj 17:08