Julaniematematyk: Ile litrów 80% roztworu kwasu należy zmieszać z 40 litrami 65% roztworu kwasu, aby otrzymać
roztwór 70%?
11 maj 19:26
Nieuchwytny: 20
11 maj 19:28
letsgo: 80% * x + 65% * 40= ( x + 40) 75%
80 * x + 2600= 75 *x+3000
400 = 5x / 5
x=80
11 maj 19:29
5-latek: A nie mozesz zobaczyc do ksiazki (przeciez takie zadania sa rozwiazne w ksiazce do chemi
Tylko pytanie . czy mi sie chce ? czy wole zeby to ktos rozwiazal ?
11 maj 19:31
Eta:

Rozwiąż równanie i po b
ólu

80*x+65*40=70(x+40) ⇒ x=.........
11 maj 19:32
zawodus: Pewnie opcja "wolę żeby ktoś to rozwiązał"
80% osób piszących na forum czeka na gotowce...
11 maj 19:32
5-latek: Poza tym nie bede rozwiazywal bo nie masz w zwyczaju podziekowac za rozwiazanie
11 maj 19:32
Eta:
@ letsgo ....... w treści jest 70% ( a nie 75%
11 maj 19:33
letsgo: @Eta
Mamy ten sam podręcznik od chemii. U mnie jest 75%.
11 maj 19:33
Eta:
Ja czytam ,to co podał zainteresowany
11 maj 19:34
11 maj 19:35
pigor: ... niech x
= ? szukana liczba litrów, to z warunków
zadania masz takie równanie masy:
80%x+65%*40= 70%(x+40) /*10 ⇔ 8x+65*4= 7(x+40) ⇔
⇔ 8x−7x= 70*4−65*4 ⇔
x=5*4 ⇔
x=20 [l] . ...
11 maj 19:35
Eta:
π... jak zwykle

spóźniony zapłon
11 maj 19:36
bezendu:
Nie mówi dziękuję, bo dostał to za darmo i nie docenia...
11 maj 19:41
zawodus: Ja dziękuję wszystkim
11 maj 19:43
bezendu:
Ja też
11 maj 19:43
Eta:
11 maj 19:46
Julaniematematyk: Więc tak na początku chciałabym wszystkim podziękować za pomoc.( Jestem osobą, która ma w
zwyczaju to robić. )
Czemu nie podziękowałam? Czemu nie zajrzałam do podręcznika?
Mam do rozwiązania mnóstwo zadań, które mają na celu przygotowanie mnie do konkursu z
matematyki oraz tonę prac domowych.
Nie czekałam na gotowca wystarczyłoby gdyby ktoś podał mi wzór. Nie mam w zwyczaju spisywania.
Jeżeli już ktoś mi da gotowe zadanie to staram się je zrozumieć i nie przepisuję go żywcem
tylko gdy je zrozumiem rozwiązuję je samodzielnie.
Przepraszam wszystkich, którym nie podziękowałam i jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim,
którzy mi pomogli.
11 maj 20:00
Eta:
Na zdrowie ..
11 maj 20:36
pigor: .. , ładnie powiedziane ...

napisane) tak trzymaj
Julanie...
11 maj 20:39
pigor: ..., no niestety, znowu ten mój zapłon :
11 maj 20:41