Udowodnij
Julaniematematyk: Trapez ABCD podzielono przekątnymi. Udowodnij, że pole trójkąta AOD jest równe polu trójkąta
BOC.
Wiem dla czego tak jest, ale nie potrafię robić zadań typu udowodnij i nie wiem jak mam
poprawnie wykonać to zadanie.
11 maj 13:46
Eta:
| | 1 | | 1 | |
P(ABD)= |
| a*h=P3+P1 P(ABC)= |
| a*h=P1+P4 |
| | 2 | | 2 | |
to P
3+P
1=P
1+P
4 ⇒ P
3=P
4
c.n.u
11 maj 13:52
Eta:
I jak? Spadłeś z krzesła?
11 maj 14:29
Eta:
11 maj 19:47
Julaniematematyk: dziękuję za pomoc
11 maj 19:48
zawodus: To jest kobieta czy mężczyzna?
11 maj 19:48
Eta:
Kobieta− matematyczka , tak jak
ministra
11 maj 19:56