Wyznacz
Alexy: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej f(x)= −1/2x2 + 3x = 1/4 w
podanych przedziałach:
a) <1:2) b) <2 1/2: 4 1/2>
11 maj 19:11
11 maj 19:12
Alexy: Coś mi nie wychodzi
11 maj 19:36
Alexy: Byłby ktoś chętny pomóc, nie poradziłem sobie.
11 maj 20:26
Mila:
| | −1 | | 1 | |
f(x)= |
| x2+3x− |
| Taki wzór? |
| | 2 | | 4 | |
11 maj 20:35
5-latek: Dobry wieczor
Milu
| | 1 | |
ale chyba + |
| bo nad = jest + |
| | 4 | |
11 maj 20:37
Mila:
Witaj 5−latku, poczekam na Alexa, po co pisać dwa razy rozwiązanie.
11 maj 20:40
5-latek: Milu
Tylko ze ja tu podejrzewam klopoty rachunkowe (bo ulamki
Pewnie gdyby ich nie bylo to juz dawno by rozwiazal
11 maj 20:43
Alexy: @Milu
Tak jest
11 maj 20:49
Mila:
1) Badasz czy wierzchołek paraboli leży w przedziale <1,2>
| | −b | | −3 | |
xw= |
| = |
| =3 ( prosta x=3 jest osią symetrii wykresu) |
| | 2a | | | |
a)x
w=3∉<1,2>
wykresem tej funkcji jest parabola skierowana w dół.
Dla x<3 jest rosnąca , dla x≥3 jest malejąca
Liczymy wartości na końcach przedziału.
| | −1 | | 1 | | 1 | |
f(1)= |
| +3− |
| =2 |
| wartość najmniejsza w przedziale <1,2> |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | −1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
f(2)= |
| *22+3*2− |
| =−2+6− |
| =3 |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
funkcja ma wartość największą w wierzchołku paraboli będącej jej wykresem
| | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(3)= |
| *32+3*3− |
| =−4,5+9− |
| =4 |
| wartość największa f(x) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Wartości najmniejszej szukasz na końcach danego przedziału
| | 1 | | 1 | |
f(4 |
| )=f(2 |
| ) = zobacz dlaczego? |
| | 2 | | 2 | |
| | −1 | | 9 | | 9 | | 1 | | −81 | | 27 | | 1 | | 1 | |
= |
| *( |
| )2+3* |
| − |
| = |
| + |
| − |
| =3 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | | 2 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
wartość najmniejsza w przedziale <2 |
| ,4 |
| > |
| | 2 | | 2 | |
11 maj 21:22
Alexy: Dziękuję serdecznie
11 maj 21:24
Mila:
Masz pytania, to pisz. Analizuj rozwiązanie.
11 maj 21:25