matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągiii
łatka:
Wyznacz ogólny wyraz ciagu an jeśli suma n początkowych jego wyrazów wyraża się wzorem S
n
= n
2
− 29n / 4
11 maj 19:03
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/forum/250040.html
11 maj 19:05
Mila:
n
2
−29n
S
n
=
4
S
n
=S
n−1
+a
n
n
2
−29n
(n−1)
2
−29(n−1)
=
+a
n
4
4
n
2
−29n
n
2
−2n+1−29n+29
=
+a
n
4
4
n
2
−29n
n
2
−31n+30
−
=a
n
4
4
2n−30
a
n
=
4
Spr.
2−30
a
1
=
=−7
4
1−29
S
1
=
=−7
4
Odp.
n−15
a
n
=
2
============
11 maj 23:00