dededede
piki: a = a
1 − pierwszy wyraz ciągu
q − iloraz ciągu
a + aq
2 + aq
4 + ... + aq
98 = 100 * (aq + aq
3 + ... + aq
99)
a * ( 1 + q
2 + q
4 + ... + q
98 ) = 100a * ( q + q
3 + q
5 + ... + q
99 )
Wyrażenia ( 1 + q
2 + q
4 + ... + q
98 ) i ( q + q
3 + q
5 + ... + q
99 ) traktuje jako ciagi
geometryczne o ilorazie q
2. Ze wzoru na sumę wyrazów takiego ciągu:
| | 1 − q100 | | 1 − q100 | | 1 − q100 | |
a * 1 * |
| = 100a * q * |
| | : |
| |
| | 1 − q2 | | 1 − q2 | | 1 − q2 | |
≠ 0
a = 100a*q
11 maj 17:20
Janek191:
A gdzie pytanie ?
11 maj 17:27
Hajtowy: dededede xD
11 maj 18:33
5-latek: Ato nie jest wasze zadanie maturalane ?
11 maj 18:48
Piotr 10: Tak to nasze zadanie
11 maj 18:50
11 maj 19:03