matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo tyu: witam wszystkich "W urnie jest pewna liczba kul białych i jedna kula czarna. Losujemy jedną kulę z tej urny, zatrzymujemy ją a następnie z pozostałych kul losujemy jedną kulę. Ile powinno być kul biłych w urnie, aby prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych było równe 2/3?" rozwiązanie jest tu https://matematykaszkolna.pl/forum/40317.html ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego
x  

to prawdopodobieństwo wylosowania za I razem kuli białej
x +1  
próbuję sobie ten ułamek jakoś rozpisać, bo on jest już na pewno wynikiem jakiego obliczenia, ale nie wiem jakiego. tak samo nie wiem skąd jest ten ułamek
x−1  

to prawdopodobieństwo wylosowania za II razem kuli białej
x  
11 maj 11:09
zawodus: x− liczba kul białych 1 − liczba kul czarnych x+1 − liczba wszystkich kul Stosujemy klasyczną definicję prawdopodobieństwa zdarzenie A − wylosowano kulę białą
 |A| x 
P(A)=

=

|Ω| x+1 
|A| − u mnie oznacza to moc zbioru (w szkole stosuje się zapis 2 kresek nad literą). emotka
11 maj 11:12
tyu: aha, ja myślałem, że tu jest jakiś wzór na kombinacje zastosowany lub coś w tym stylu, a ten drugi ułamek ?
11 maj 11:18
zawodus: Wylosowano jedną kulę, i liczba wszystkich kul zmniejszyła się do x. Wylosowano kulę białą i liczba kul białych wynosi x−1. Ostatecznie teraz na wylosowanie kuli białej mamy szansę
x−1 

x 
emotka
11 maj 11:29
tyu: mimo to, dzięki
11 maj 11:29
tyu: aha, rozumiem, dziękuję
11 maj 11:30
zawodus: emotka
11 maj 11:34