prawdopodobienstwo
Karolina: hej

potrzebuje pilnie pomocy przy takim zadanku z prawdopodobienstwa
w urnie jest pewna liczba kul białych i jedna kula czarna. Losujemy jedną kulę z tej urny,
zatrzymujemy ją a następnie z pozostałych kul losujemy jedną kulę. Ile powinno być kul biłych
w urnie, aby prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych było równe 2/3?
28 lut 12:42
driver:
x→ilość kul białych, 1→ilość kul czarnych
x+1 →ilość wszystkich kul przed pierwszym losowaniemu
xx+1→prawd. wylosow.za I razem kuli białej
x−1x→prawd. wylos. za II razem kuli białej
xx+1 * x−1x = 23
3*(x−1) = 2* (x+1)
x=.......
28 lut 13:13