estrema
mat.yk: Zbadać funkcję(ekstrema,punkty stałe itd.) A+x/(1+x), gdzie A>=1.
11 maj 00:31
pie: W czym problem?
11 maj 01:47
mat.yk: konkretnie to mam problem z tym kiedy funkcja rośnie(przedziały )a kiedy maleje i z punktami
stałymi
11 maj 14:15
pie: Jak esktrema, to musiałeś mieć już pochodne, czyli sprawdzasz, kiedy pochodna jest większa i
mniejsza od zera + czy funkcja jest ciągła, żeby dopasować przedziały. Punkty stałe? Znaczy
się pod x lub y podstawiasz 0
11 maj 15:17
11 maj 15:19
Janek191:
1) Dla a = 1
| | 1 + x | |
f(x) = |
| = 1 ; x ≠ − 1 |
| | 1 + x | |
Funkcja jest stała w swojej dziedzinie.
2) Dla a > 1
| | a + x | |
f(x) = |
| ; x ≠ − 1 |
| | 1 + x | |
Jest to funkcja homograficzna − nie ma ekstremów; funkcja jest malejąca w całej dziedzinie.
11 maj 15:52
Janek191:
Może zapis funkcji jest taki ?
| | x | |
f(x) = a + |
| ; x ≠ − 1 , a ≥ 1 |
| | 1 + x | |
11 maj 15:55