ze zbioru liczb
letsgo: ze zbioru liczb {1,2,3,...,60} wybieramy losowo jedną. Oblicz prawd. że wysolowana liczba jest
podzielna przez 3 lub przez 2.
Ω={1,2,3,...,60}
|Ω|=60
|A|=30
|B|=20
P(A)=30/60= 1/2
P(B) = 20/60 = 1/3
Zdaje mi się, że dobrze.
10 maj 19:19
sushi_ gg6397228:
A− liczba podzielna przez 3 lub przez 2−−> to jest jedno zdarzenie, a nie dwa osobne
10 maj 19:24
letsgo: aha
10 maj 19:25
letsgo: Czyli P(A) = 50/60?
10 maj 19:26
Janek191:
Nie

I A I = 60 : 3 + 60 : 2 − 60 : 6 = 20 + 30 − 10 = 40
10 maj 19:30
letsgo: Już rozumiem
podzielnych przez 2 − 30
3 − 20
6− 10
Dzięki Janek191, piwo jak nic.
10 maj 19:32
Mila:
A− wylosowana liczba jest podzielna przez 3
|A|=20
B− wylosowana liczba jest podzielna przez 2
|B|=30
A∩B − liczba jest podzielna przez 3 i przez 2
NWW(2,3)=6
|A∩B|=10
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
| | 20 | | 30 | | 10 | | 4 | | 2 | |
P(A∪B)= |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 60 | | 60 | | 60 | | 6 | | 3 | |
10 maj 23:42
letsgo: Dzięki Mila, że odkopałaś temat. Teraz już mi się poukładało w główce.
10 maj 23:44
Mila:
Chciałam, abyś zauważył różnicę w sformułowaniu ze spójnikiem ''lub'' oraz ''i''.
11 maj 00:17
letsgo: Mimo wszystko, bardzo dziękuję.
11 maj 00:17
11 maj 00:18