prawd
letsgo: Rzucamy sześcienną kostką do gry i dwoma monetami. Oblicz prawd. tego, że liczba wyrzuconych
orłów jest równa liczbie wyrzuconych na kostce oczek.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Podpowie ktoś?
10 maj 23:52
letsgo: Ma ktoś jakiś pomysł?
Może pomoże mi jakaś osoba z przestrzenią zdarzeń elementarnych
10 maj 23:56
letsgo: ponawiam
11 maj 00:02
Hugo:
11 maj 00:32
letsgo: Hugo i co rozpracowałeś?
11 maj 00:32
Hugo:

Ω z reguły mnozenia
6*2*2 możliwości
11 maj 00:33
letsgo: Dobry sposób

.
11 maj 00:34
letsgo: Masz to w jednym paluszku
11 maj 00:34
letsgo: |Ω| = 24
|A| = 3
P(A) =
18
Hugo ty geniuszu, naprowadziłeś mnie na wynik

.
11 maj 00:35
Hugo: liczba wyrzuconych
orłów jest równa liczbie wyrzuconych na kostce oczek.
czyli
o−orzeł
(na każdej z osoba wypadł orzeł)
o−1 , o'−1
(podwójny orzeł)
oo−2
Moc zbioru A = 2+1 =3
11 maj 00:36
Hugo: A geniusz... sam tu pobierałem nauki

A mature napisałem na 60% jak nie mniej... była trudna
ale wynik pacyfikuje moze zycie
11 maj 00:37
letsgo: dzięki za pomoc, ty już pewnie po maturce, to pewnie nie masz problemu z żadnym z zadań!
11 maj 00:37
letsgo: ale z rozszerzenia to pewnie 100%?
11 maj 00:38
Hugo: no 60

jak pisałem ... podstawa 85% ( tu sam troche zawaliłem)
11 maj 00:40
letsgo: a mi się zdawało, że te 60% to z podstawy , a z rozszerzenia tylko 100
11 maj 00:41