Funkcja, miejsca zerowe
Nikola: Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru. Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji (o ile istnieją).
Pamiętaj o określeniu dziedziny funkcji.
c)f(x) = (1+15x+75x2+125x3):(2x−3)(3x−8)
10 maj 18:15
Marcin:
Przyrównaj licznik do zera − miejsca zerowe
Przyrówna mianownik do zera − wszystko co go zeruje musisz wyrzucić z dziedziny.
Sprawdź czy miejsca zerowe należą do dziedziny.
10 maj 18:20
Nikola: Tak, to wiem, ale nie umiem tego rozwiązać:
0=1+15x+75x2+125x3
co dalej?
10 maj 18:22
Bogdan:
| | 1 | |
sprawdź równanie dla x = − |
| |
| | 5 | |
10 maj 18:29
Nikola: Jest to prawidłowa odpowiedź, ale nadal nie wiem jak uporać się z równaniem powyżej, więc nic
mi to nie daje.
10 maj 18:39
Bogdan:
Daje. Przyłóż się trochę i nie zrzędź
10 maj 18:44
10 maj 18:44
Janek191:
Wykonaj dzielenie :
(125 x3 + 75 x2 + 15 x + 1 ) : ( x + 15 ) =
10 maj 19:23