tryg
ciekawsky:

|AB| reprezentuje obraz na ścianie.
AB = 2m; BC = 1m
kąt AGB = 30
o
Jak daleko od ściany znajduje się dziewczyna (G)?
10 maj 17:16
Adam: Ja bym to policzył tak:
x2+12=b2
b=x+1
X2+32+a2
a=x+3
teraz
22=(x+3)2+(x+1)2−(2*(x+3)*(x+1)*cos30
10 maj 17:43
ciekawsky: Dzięki wielkie, Adam
10 maj 17:51
ciekawsky: jedna rzecz, ale drobnostka −
√...
10 maj 17:53
Adam:

Dla ścisłości
10 maj 17:54
MQ: Problem w tym, że:
b≠x+1
a≠x+3
10 maj 17:58
ciekawsky: b=√x+1 itp.
аle domyślilem się
10 maj 18:03
ciekawsky: x=√3?
10 maj 18:04
10 maj 18:30
Bogdan:
Jeśli b2 = x2 + 1, to b = √x2 + 1 oraz jeśli a2 = x2 + 9, to a = √x2 + 9
10 maj 18:56
Adam: Sedno wszelkiego życia
10 maj 19:02
Bogdan:
| 1 | | 3 | | tgα + tg30 | |
| = tgα i |
| = tg(α + 30) = |
| |
| x | | x | | 1 − tgα * tg30 | |
| 3 | | √3 + x | |
| = |
| ⇒ 3x√3 − 3 = x√3 + x2 ⇒ (x − √3)2 = 0 ⇒ x = √3 |
| x | | x√3 − 1 | |
10 maj 19:12
ciekawsky: dzięki Bogdan, czyli dobrze mam
10 maj 19:16