Jest to ruch harmoniczny. Proszę o to i te na zdjęciu pod linkiem ;)
fabiand:
Bardzo proszę o pomoc

Zad 5.5.1. Jeden koniec sprężyny ekspandera trzymasz w dłoni, a do drugiego końca doczepiony
jest ciężarek o masie m=0,5kg. Ustal, w jakim momencie i co ile sekund należy pociągnąć
sprężynę w górę, by wywołać drgania ciężarka o dużej amplitudzie. Współczynnik sprężystości
sprężyny ekspandera k=200N/m
Zad 5.5.2. Mężczyzna o masie m = 80kg jedzie rowerem z amortyzowanym widelcem przedniego koła.
Przyjmuję taką pozycję, że na obie sprężyny amortyzatorów przypada 60% jego ciężaru. Ścieżka
rowerowa, którą jedzie, jest wyłożona kostką brukową o wymiarach 12cm x 12cm. Między kostkami
jest kilkumilimetrowa przerwa. Oblicz prędkość, przy której sprężyny amortyzatorów mogą wejść
w rezonans podczas jazdy po tej kostce. Współczynnik sprężystości jednej sprężyny k=5N/mm.
Zad 5.5.3 Tymczasowa droga dojazdowa jest wyłożona żelbetowymi płytami drogowymi o długości
l=1,5m Między płytami pozostawiono luki dylatacyjne. Samochód o masie m=1600kg jadąc po takiej
nawierzchni z prędkości v=9,6m/s zaczyna silnie drgać. Oblicz współczynnik sprężystości jednej
ze sprężyn amortyzacyjnych w samochodzie. Załóż, że ciężar pojazdu jest równomiernie rozłożony
na cztery sprężyny amortyzacyjne.
Zad 5.5.4. Gdy akrobata stanie na środku trampoliny jej siatka ugina się o x=10cm. Oblicz
częstotliwość z jaką akrobata mus przykucać, aby wprawić siatkę trampoliny w drgania o dużej
amplitudzie.
Proszę o szybką odpowiedz na te zadania ,i te pod linkiem
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=34&t=64444