matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego wiedząc że a1=-3 a4=81
Radipo:
Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego wiedząc że a1=−3 a4=81 Dziękuje za rozwiązanie
)
10 maj 13:34
ICSP:
q = −3
10 maj 13:35
OBAMA:
a jakoś tak trochę jaśniej
10 maj 13:39
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
10 maj 13:42
Bogdan:
a
n
Dla ciągu geometrycznego: a
n
= a
k
*q
n−k
⇒ q
n−k
=
a
k
81
W tym przypadku q
4−1
=
−3
10 maj 17:26