zadanie
daga: 1) Wykonaj dzielenie: (2x3−13x−7):(x−3)
2) Rozwiąż nierówność: x3−6x2+8x−3 ≤ 0
8 maj 19:50
daga: Proszę o pomoc! Nie wiem jak sie za to zabrac
8 maj 19:59
Marcin: Znasz np schemat Hornera?
8 maj 20:00
Nieuchwytny: Możesz podzielić, sposobem dzielenia z podstawówki lub hornerem
8 maj 20:02
Marcin: NIeuchwytny, nie wiedziałem ze w podstawówce uczyli dzielić wielomiany
8 maj 20:02
daga: Próbowałam zrobic wedlug schematu hornera. ale nie wychodzi mi
8 maj 20:03
BeforeU:

1) 2x
2+6x+5 reszty : 8
2) w(X) = x
3−6x
2+8x−3
W(1) =0
(x
2+5x+3)(x−1)≤0
C ) x
1=
−5+√132 v A) x
2=
−5−√132 v B) x
3 = 1
X∊ (−
∞,
−5−√132 ] U [1 ,
−5+√132)
8 maj 20:05
gosc: 1. wstukaj np. na youtubie "dzielenie wielomianów", bo tu akurat graficzne wytłumaczenie
najwięcej daje

możesz też znacznie szybciej rozwiązać to schematem hornera
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html
2.
musisz wyliczyć pierwiastki (podpowiem, że jeden z nich to 1

)
potem narysować oś i na niej zaznaczyć pierwiastki
i rysujesz wykres, zaczynając od prawej strony − od dołu osi, jeżeli na początku wielomianu
jest minus, od góry, jeżeli plus. i potem zaznaczasz tylko tę część wykresu, która cię
interesuje i odczytujesz przedziały
8 maj 20:08
daga: dzieki
8 maj 20:35