Rozwiąż równanie.
Blue: sin2x= sinx
Dlaczego nie mogę tego rozwiązać w ten sposób :
2sinxcosx = sinx //:sinx
2cosx=1
cosx = 1/2
Tylko muszę tak :
https://matematykaszkolna.pl/forum/33383.html
Dlaczego tak jest

Mógłby to ktoś wyjaśnić

Bo ja w ogóle tego nie rozumiem...


8 maj 16:57
J:
Nie możesz dzielic przez sinx , bo sinx może być równy zero.
8 maj 16:58
Agre: Nie możesz dzielić przez niewiadomą, bo nie wiemy, jaki jest znak, czy jest dodatnia, czy
ujemna.
8 maj 16:59
Blue: aaa to dlatego , dzięki J, Agre ale znak raczej nie ma znaczenia, bo to nie jest nierówność
8 maj 17:03
zawodus: Zawsze przenos na drugą stronę i do iloczynu doprowadź. To jest pewna metoda, że nie zgubisz
rozwiązań
8 maj 17:05
J: @Agre ... znak tu nie ma znaczenia, bo to równanie.
8 maj 17:06
Blue: Dzięki ludziska !
8 maj 17:14