f homograficzna
aaaa:(: funkcja homograficzna, właśnie sobie zdałem sprawę kilka godzin przed maturką że może się to
pojawić, a ja nie umiem w sumie tego rysować ... ktoś może coś podrzucić, od czego zacząć?
szukam coś tutaj na stronie, ale coś opornie
7 maj 22:42
ZKS:
Na naukę nigdy za późno co?
7 maj 22:44
aaaa:(: ZKS, hahaha no co zrobić

ale i tak dupa, im bliżej piątku tym mniej umiem
7 maj 22:46
WueR:
| | ax+b | |
Zazwyczaj funkcja przedstawiona jest w postaci ulamka postaci |
| , np. |
| | cx+d | |
Najlatwiej jest narysowac te funkcje po pewnych przeksztalceniach, mianowicie, wpierw
"pozbywamy sie" zmiennej x z licznika.
| | 2(x+4)−11 | | −11 | |
f(x) = |
| = |
| + 2 |
| | x+4 | | x+4 | |
| | −11 | |
Teraz najlepiej wyznaczyc sobie asymptoty, jak widac nasz wykres to wykres |
| |
| | x | |
przesuniety o wektor [−4, 2].
7 maj 22:46
aaaa:(: okej to chwila, idę tylko przemyć twarz, coś do picia i ogarniam, temacik, ale teraz takie
pytanie, jak rysujemy to, to tak jakby w 2 ćwiartkach tak?
7 maj 22:49
aaaa:(: Naszkicuj wykres funkcji
| | |(x+3)(x−1)| | |
f(x)= |
| |
| | x3+4x2+x−6 | |
Jak się za to zabieramy? Na początku określiłbym dziedzinę, potem zastanowił się co z tym moduł
i spróbował dojść do tej postaci o której mowa wyżej, żeby znaleźć o jaki wektor przesuwamy i
gdzie
7 maj 23:05
ZKS:
Zapisz ten mianownik w postaci iloczynowej.
7 maj 23:06
Marcin: | |(x+3)(x−1)| | |
| → ładnie się skraca, ale uważaj na wartość bezwzględną. |
| (x−1)(x+2)(x+3) | |
7 maj 23:08
ZKS:
Upraszcza upraszcza ładniej tak brzmi.
7 maj 23:11
aaaa:(: mianownik w postaci iloczynowej to: (x−1)(x+3)(x+2)
7 maj 23:13
aaaa:(: o matko, już Marcin wystrzelił jak z procy z odpowiedzią, a ja tam dzieliłem sobie ten
wielomian spokojnie haha

, no właśnie ładnie się upraszcza, ale mamy ten moduł i teraz
pozwólcie że się zastanowimy i wyciągniemy piękne wnioski żeby na maturze rozwalić zadanko na
100%
7 maj 23:14
Marcin: W sumie masz rację ZKS. 'Upraszcza' jest jakieś takie milsze
7 maj 23:15
ZKS:
To już podał Marcin. Teraz rozbij na dwa przypadki kiedy to co jest w
wartości bezwzględnej jest ujemne i dodatnie.
7 maj 23:15
Marcin: wybacz aaaa. Resztę pracy zostawiam dla Ciebie
7 maj 23:16
ZKS:
W poleceniach zawsze jest uprość wyrażenie chyba nigdy się nie spotkałem z poleceniem
skróć wyrażenie dlatego tak mi się wydaje powinno być że uproszczamy a nie skracamy.
7 maj 23:17
Marcin: Mi nauczyciele mówili, że skracamy. Teraz mi się to udzieliło
7 maj 23:19
ZKS:
To już właśnie zależy kto jak się nauczył.

Zadowolony na razie z matur jesteś?
7 maj 23:22
aaaa:(: Czyli teoretycznie mamy taką sytuację:
f(x)=U{|1|}{(x+2) tak? no i że skoro moduł, no to >0 lub <0, tak? ale co do czego ?
7 maj 23:22
7 maj 23:24
ZKS:
Kiedy to co jest w wartości bezwzględnej jest dodatnie?
7 maj 23:24
aaaa:(: hmm kiedy x>0 wtedy dodatnie, kiedy x<0 ujemne ?
7 maj 23:27
ZKS:
Te funkcje nie są równoważne sobie.
Przykładowo dla x = 0 mamy
| | |(0 + 3)(0 − 1)| | | |−3| | | 3 | | 1 | |
f(0) = |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | (0 −1)(0 + 2)(0 + 3) | | −6 | | −6 | | 2 | |
natomiast w Twojej funkcji
7 maj 23:27
ZKS:
Nie nie osłabiaj mnie nie wiesz jak rozwiązać nierówność kwadratową?
7 maj 23:28
aaaa:(: ZKS, no chyba właśnie średnio

ale poczekaj bo ja to muszę powoli to rozkminić
7 maj 23:29
Marcin: ZKS. Jestem średnio zadowolony, ale już nic nie poradzę
7 maj 23:30
ZKS:
Napisz wyrażenie co masz w środku wartości bezwzględnej.
Głowa do góry masz jeszcze rozszerzenie przed sobą po którym będziesz bardziej zadowolony
z matur.
7 maj 23:32
aaaa:(: |(x+3)(x+2)|
dodatnie to jest dla x∊(−
∞,−3) ⋀ x∊(−2,+
∞) a ujemne dla ∊(−3,−2)
7 maj 23:36
Marcin: Mam nadzieję, że CKE nie przesadzi z poziomem i zrobi coś podobnego do matury z tamtego roku,
ale kto go tam wie
7 maj 23:36
aaaa:(: Marcin a jak dzisiaj angielski? Dużo osób mówi że w tym roku mają dać jakiś ogień
7 maj 23:37
Marcin: Angielski spoko (podstawa), a co do rozszerzenia, to nie mam pojęcia jak to będzie

Bo ludzie twierdzą, że poziom matury z matematyki był strasznie wysoki, dlatego tak mówią
7 maj 23:40
aaaa:(: ZKS już uciekał?

bo ja tu się dowiedziałem że nie umiem f kwadratowej i chciałby się
nauczyć, no bo jakby nie patrzeć matura za kilka godzin ;x
7 maj 23:43
Donbi: Daj zadanie to Ci pomożemy
7 maj 23:43
Marcin: aaaa, no to skoro już sam napisałeś kiedy jest dodatnia lub ujemna, to baw się w przedziały
7 maj 23:45
aaaa:(: Donbi: 23:05.
no ale chwilka, skoro mi się skraca, no to czemu mam tak robić? nie kminię serio
7 maj 23:48
Marcin: | −(x+3)(x+2) | | −1 | |
| ⇒ |
| |
| (x−1)(x+2)(x+3) | | x−1 | |
| (x+3)(x+2) | | 1 | |
| ⇒ |
| |
| (x−1)(x+2)(x+3) | | x−1 | |
Teraz wiesz o co biega?

Nie zapomnij o dziedzinie.
7 maj 23:52
Piotr:
no nareszcie

doczekałem się

7 maj 23:54
ZKS:
Też mam niestety dużo do roboty dla tego u mnie była przerwa w pisaniu.
Przecież Twój licznik inaczej wygląda niż zapisałeś o 23 : 36.
7 maj 23:54
Marcin: Piotrek, czego się doczekałeś?

Nie zauważyłem, że aaaa podał inny licznik
7 maj 23:56
Blue: Ej, serio sądzicie, że ta matura z matematyki była trudna?(podstawowa) Moim zdaniem nie za
bardzo...
7 maj 23:57
Blue: Btw sorki, że się wcinam
7 maj 23:57
Piotr:
Marcin a zgadnij
7 maj 23:58
Marcin: Nie wiem
7 maj 23:59
Piotr:
na 'd'
8 maj 00:00
Marcin: dwunasta?

akurat wybiła północ
8 maj 00:01
Piotr:
na 'dz' , bez uwzglednienia tego wykres bylby nieprawidlowy
8 maj 00:02
Marcin: Dziedzina?
8 maj 00:03
Marcin: Ty chyba tak patrzysz po zadaniach i szukasz kto dziedziny nie podał
8 maj 00:04
Piotr:
no pewnie !
8 maj 00:04
aaaa:(: czytam co tam piszecie i tak szczerze, nic nie kumam hahaah ... żenada jakaś
8 maj 00:04
Blue: To jak nie odpowiecie mi? Jestem dopiero w 2 klasie, ale chciałabym usłyszeć Wasze opninie o
tej maturce

8 maj 00:05
aaaa:(: ale ja mam braki
8 maj 00:05
Piotr:
czasem tak faktycznie sie zdarza. jesli jest brak dziedziny (gdy konieczna) wszystko do kosza
mozna wrzucic.
8 maj 00:05
Marcin: Jakaś specjalnie trudna nie była
8 maj 00:06
Piotr:
No pewnie ! tyczylo sie Twojej wypowidzi Marcin : Dziedzina ?

to tak, zeby nie bylo
8 maj 00:06
aaaa:(: Dziedzina tutaj:
Df: x=R\{−3,−2,1}, tak?
8 maj 00:06
aaaa:(: x∊*
8 maj 00:07
Marcin: Piotrek.. Ja tam widzę "No pewnie" bo innym pytaniem
8 maj 00:07
Piotr:
8 maj 00:07
Marcin: pod*
8 maj 00:07
Piotr:
zobacz na czas Marcin
8 maj 00:08
Marcin: Dobra dobra
8 maj 00:09
ZKS:
Piotr ale
aaaa: ( pisał że zaczął by od dziedziny więc raczej ją wyznaczył.
8 maj 00:11
Blue: Ja miałam trzy błędy w zamkniętych, ale dwa banalne, bo wystarczyło uważniej przeczytać
polecenie xd
8 maj 00:12
aaaa:(: Tak tak, wyznaczyłbym dziedziną, ale nie rozumiem w ogóle tego rozłożenia tej wartości
bezwzględnej, no nic a nic, szlag mnie trafia ...
8 maj 00:13
Piotr:
nie doczytalem

ale przynajmniej wyznaczyl
8 maj 00:14
ZKS:
Blue banalne nie banalne a most się wali.
8 maj 00:14
Blue: Jaki most

Ale otwarte wszystkie dobrze , więc jestem zadowolona.

Gdyby tak mi za rok
poszło , to skakałabym z radości
8 maj 00:19
Blue: Chociaż rozszerzenie kusi, ale chyba nie dam rady :c
8 maj 00:19
8 maj 00:20
ZKS:
Jaki most ojej... Pomyśl sobie inżynier projektuje most i pomyli się na samym początku przy
zebraniu obciążeń banalny błąd jakby nie patrzeć ale most się wali i co wtedy? Nie można
sobie mówić głupi błąd co błąd to błąd za który tracisz punkt szczere ale prawdziwe.
8 maj 00:23
Blue: Ale ja nie chcę być inżynierem, ja chcę tylko się dostać na uniwerek ekonomiczny

Najwyżej
popełnię jakiś błąd w rachunkach
8 maj 00:26
ZKS:
To nie bądź inżynierem ale jak sam piszesz chcesz się dostać na uniwerek ekonomiczny.
Dasz jedno zero za dużo przy 10 milionach i co mały błąd lub nieuwaga a jak to zmienia postać
rzeczy 100 milionów to chyba trochę więcej niż 10 milionów jakby nie patrzeć.
8 maj 00:29
Blue: No masz rację popełniłam błąd, ale nie wynikał on z mojej głupoty, ale raczej z nieuwagi,
pośpiechu czy z niedopatrzenia. Ale tak masz rację bądź co bądź to błąd
8 maj 00:31
Blue: I jeszcze jedno: jestem dziewczyną
8 maj 00:31
ZKS:
Przepraszam najmocniej w takim razie.
8 maj 00:33
ZKS:
Dlatego zawsze trzeba się skupić na tym co się robi a uniknie się w większości przypadków
tych głupich bądź przez nieuwagę błędów.
8 maj 00:34
Blue: Nie szkodzi

Dobrej nocy życzę, czas spać, bo jutro szkoła, a po szkole wieczór z
trygonometrią.
Dobranoc
8 maj 00:34
ZKS:
Dobrej nocy.
8 maj 00:36