czworokąty opisane wpisane
omamo: W okrąg o promieniu 5 wpisano trapez,którego podstawa jest srednica okregu. a przekątna ma
długość 8.oblicz boki i pole trapezu oraz kąt ostry trapezu
7 maj 16:16
7 maj 17:15
omamo: nie ogarniam tamtego rozwiązania

/
7 maj 17:53
Eta:

Trójkąt ABD jest prostokątny( dlaczego?......
a=|AB|=2r=10
z tw. Pitagorasa w trójkącie ABD c>0 i c
2=10
2−8
2 ⇒ c=6
| | |AD|*|BD| | | 6*8 | |
to h= |
| = |
| = ......... |
| | |AB| | | 10 | |
x
2= c
2−h
2 ⇒ x=...........
|DC|=b= |AB|−2x=..........
| | h | |
sinα= |
| = ........ ⇒ α= .......... odczytaj z tablic... |
| | c | |
7 maj 18:17
omamo: a skąd ten wzor na wysokość?
7 maj 18:36
Eta:
| | a*b | | c*h | | a*b | |
P= |
| i P= |
| ⇒ c*h=a*b ⇒ h= |
| |
| | 2 | | 2 | | c | |
Masz ten wzór w tablicach maturalnych ... zobacz
7 maj 18:41
omamo: dziękuje za pomoc
7 maj 18:50