:))
Sqazzer: W okrąg o promieniu długosci 5cm wpisano trapez, którego podstawa jest średnicą okręgu.
Przekątna trapezu ma długość 8cm. Oblicz pole tego trapezu.
5 maj 18:10
@Basia: Podpowiadam
5 maj 18:16
@Basia:

r=5
d=8
Popatrz na ten rysunek i odpowiedz na pytania:
Jaki to jest trapez ?
Jaką długość ma dolna podstawa trapezu ?
Jakim kątem jest kąt α ?
5 maj 18:23
@Basia:

r=5
d=8
Popatrz na ten rysunek i odpowiedz na pytania:
Jaki to jest trapez ?
Jaką długość ma dolna podstawa trapezu ?
Jakim kątem jest kąt α ?
5 maj 18:23
Mleko: Trapez rownoramienny?
Dolna podstawa to 2r, czyli 10?
kat to 90 stopni?
5 maj 18:27
Sqazzer: Dobrze on mowi?
5 maj 18:30
@Basia: Bardzo dobrze.
No to teraz z tw.Pitagorasa wylicz długość ramienia.
Korzystając z sinusa wylicz sinγ
Korzystając z jedynki trygonometrycznej wylicz cosγ
Dorysuj wysokość.
Korzystając z sinγ wylicz h.
Korzystając z cisγ wylicz odcinek x odcięty na dolej podstawie przez wysokość.
Górna podstawa = Dolna podstawa − 2x
Jeśli czegoś nie rozumiesz pytaj
5 maj 18:33
Mleko: no to siny to bedzie 10/ sin90 = 8 /sina
5 maj 18:39
@Basia: To prawda, na mocy tw.sinusów, ale można prościej z def.sinusa w tr.prostokątnym
sinγ= d2r = 810 = 45
U Ciebie wyjdzie to samo bo sin90=1.
5 maj 18:44
Sqazzer: no a ile to jest te 4/5?
5 maj 18:45
@Basia: Nieważne. Nie potrzebujesz samego kąta. Potrzebujesz tylko jego sinus i cosinus.
Sinus już masz.
sinγ=45
teraz
sin2γ+cosγ=1
podstaw za sinγ i wylicz cosγ
5 maj 18:50
@Basia: sin2γ+cos2γ=1 oczywiście
5 maj 18:51
Klara:
Można też tak:
h −−− obliczysz porównujac pola trójkąta prostokątnego
P= 12 * 10*h i P= 12 8*6
więc 5h =24 => h = 245
teraz z tw. Pitagorasa:
x2 = 62 − h2 gdzie r − x = b2
wyliczysz b
i pole juz prosto.......
5 maj 18:51
Sqazzer: Dobra odpuszcze sobie te zadanie...
5 maj 18:52
Wiesel: Skąd wiadomo, że α=90

?
Jak to udowodnić? No bo zauważyć z rysunku, to ja sobie mogę...
6 maj 16:08
Wiesel: Skąd wiadomo, że α=90?
6 maj 16:25
Wiesel: Proszę, pomóżcie, na pewno to wiecie i nie zajmie Wam to wiele czasu, a ja się nad tym
załamuję.
6 maj 16:37
J: dlatego że jest to kąt oparty na średnicy
10 wrz 20:04