Vizer: Problem jest w czym? Szczególnie jeśli chodzi o wyliczenie pochodnej z drugiej funkcji, gdzie
używasz wprost elementarnych wzorów na pochodną. W pierwszym masz funkcję g(x) = ln2x
2, która
jest funkcją złożoną z dwóch funkcji lnx (zewnętrzną) i 2x
2 (wewnętrzną) i teraz korzystając
ze wzoru na pochodna z funkcji złożonej :
(f(g(x))' = f'(g(x)) * g'(x)
mamy
| | 1 | |
(ln2x2)' = |
| * (4x) = ... |
| | 2x2 | |
Więc zostaje Ci zsumowanie z pochodna z x i otrzymasz pochodna całej funkcji, to samo drugi
przykład. Wzory i przykłady liczenia pochodnych :
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html