funkcja iloczynowa
Zagubiona: Jak zamienia się funkcję do postaci iloczynowej?
Mam taką funkcję y=3x
2−10x+3 i nie wiem jak to zmienić, moglibyście podpowiedzieć co powinnam
zrobić? Czy Δ liczyć? Pewnie tak więc po wyliczeniu wyszło Δ=64 a
√Δ=8 co dalej?
7 maj 11:46
7 maj 11:48
Zagubiona: Oki czyli p i q
p= − 1 23
q= − 5 13
Tak?
7 maj 11:56
Zagubiona: Nie rozumiem co mam dalej zrobić, nawet ten link mi nie pomógł, co to za x1 i x2?
7 maj 12:02
J:
| | −Δ | | −64 | | −16 | |
q = |
| = |
| = |
| |
| | 4a | | 12 | | 3 | |
| | 5 | | 16 | |
f(x) = 3(x − |
| )2 − |
| |
| | 3 | | 3 | |
7 maj 12:12
Zagubiona: Czyli f(x)=3(x−123)2−513
Coś dalej z tym zrobić czy tyle wystarczy?
Czyli x1=p x2=q?
7 maj 12:16
J: Nie... x1 i x2 to miejssca zerowe.
7 maj 14:11