Wykres funkcji określonej wzorem y=3/x
HBO: | | 3 | |
Wykres funkcji określonej wzorem y= |
| nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu... |
| | x | |
4 maj 18:24
razor: x = 0 i y = 0
4 maj 18:24
HBO: a) y=x
b) y=−3x
c) y=3
d) y=3x
4 maj 18:26
razor: b)
4 maj 18:27
HBO: odp b, a jak to rozwiązać?
4 maj 18:37
5-latek:

Rozwiazac graficznie tak jak na rusunku (czyli narysowac wykresy tych funkcji
4 maj 18:47
Kaja: lub liczyc po kolei :
zał. x≠0
3=x
2
x=
√3 lub x=−
√3 ma
3=−3x
2
x
2=−1
sprzeczność więc nie ma rozwiązania a więc punktów wspólnych
4 maj 18:50
4 maj 18:54
Kaja: widziałam, ale tak jak przy pierwiastku kwadratowym chybabym kombinowała
4 maj 18:59
5-latek: Dziekuje
4 maj 19:06